Oficiul Județean de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (OJPDRP) Brașov este vizat de o anchetă a Direcției Naționale Anticorupție (DNA) într-un dosar de corupție în care ar fi implicați mai mulți oameni de afaceri și funcționari ai statului, prejudiciul fiind de peste trei milioane de euro, potrivit unor surse judiciare. Banii proveneau din Programul Național de Dezvoltare Rurală.
Angajați ai statului
au luat mită
În acest dosar, procurorii DNA au efectuat ieri 27 de percheziții la adrese din județul Brașov, existând suspiciuni de corupție și obținere nelegală de fonduri europene. Potrivit acelorași surse, în dosar ar fi implicați doi oameni de afaceri, Gheorghe Dudu și Florin Macovei, care au urmărit obținerea de finanțare comunitară nerambursabilă pentru proiectele promovate prin firmele proprii. Cei doi ar fi creat un sistem relațional – bazat pe cointeresare materială – la nivelul unor funcționari din OJPDRP, prin care își promovau proiecte de investiții care, însă, nu îndeplineau condițiile de eligibilitate pentru obținerea finanțării comunitare.
Inspector de la antifraudă, audiat
La audieri au fost duse ieri mai multe persoane, printre care și Florin Viorel Brezeanu, inspector în cadrul Direcției de Control Antifraudă din APDRP Brașov, potrivit presei locale, care relatează fapul că acesta a fost detașat, pînă la data 1 septembrie 2013, la Corpul de Control al ministerului de resort.
El este  suspectat de procurori că a favorizat interesele oamenilor de afaceri. Concret, Florin Viorel Brezeanu ar fi mușamalizat faptul că proiectele depuse de cei doi oameni de afaceri au fost fracționate artificial. De asemenea, Florin Viorel Brezeanu este cel care i-ar fi informat constant pe Gheorghe Dudu și Florin Macovei cu privire la documentele ce urmau a fi verificate și i-a consiliat în legătură cu modalitățile de acțiune necesare ascunderii sau cosmetizării acestora. Neregulile identificate, în perioada 8 – 19 aprilie 2013, au făcut obiectul „cosmetizării“ de către cei doi oameni de afaceri, cu știința și acceptul lui Florin Viorel Brezeanu, susțin sursele citate.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații, precum și al Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

S-ar fi dat șpagă vacanțe și bani
A fost dus la audieri și Martin Neluț, administrator al SC Nelutin Construct, el fiind suspectat că a oferit materiale de construcție către cei doi oameni de afaceri pentru mai multe proiecte privind creșterea de păsări pentru care aceștia au întocmit dosare pentru fonduri nerambursabile în valoare de aproximativ 2,4 milioane lei. Documentația era falsificată pentru creșterea costurilor proiectelor astfel încât să fie încasați cât mai mulți bani, potrivit unor surse judiciare citate de presa locală. Ilegalitățile s-au produs în a doua parte a anului trecut, mai mulți angajați ai oficiului fiind suspectați că au primit bani, cadouri și sejururi la pensiuni din zonă de la oamenii de afaceri.

Procurorii DNA anchetează o întreagă rețea care atribuia ilegal
contracte pe fonduri europene destinate agriculturii și pescuitului. Un expert percepea un „tarif” de aproximativ 300 de euro pentru efectuarea, în regim de urgență, a verificărilor preliminare ale cererilor de plată