Frăţia celor doi Ilie

Frăţia celor doi Ilie

Dumitrescu a avut parte de un debut fericit pe banca Stelei, facilitat de pasivitatea Victoriei Brăneşti, echipă antrenată de fostul său coechipier, Stan.

Ilie Dumitrescu şi-a început fericit aventura pe banca tehnică a Stelei. Luni seară, fotbaliştii "roş-albaştri" au învins-o la limită pe nou-promovata Victoria Brăneşti, scor 2-1.

Reîntoarcerea lui Dumitrescu în Ghencea a avut loc în prezenţa a doar 7.000 de spectatori, însă fostul mare internaţional a fost ovaţionat de cei care au ales să vadă "pe viu" partida cu Victoria.

Pe banca celor din Brăneşti a stat Ilie Stan, un fost stelist, câştigător de şase ori al campionatulului cu "militarii". Stan şi Dumitrescu au jucat împreună pentru Steaua în perioada 1988-1994.

Ne puteți urmări și pe Google News

Penalty inventat de arbitru, necontestat de oaspeţi

Steaua nu a întâmpinat o opoziţie serioasă din partea adversarului, iar simptomele au fost multiple. Gazdele şi-au creat multe ocazii, profitând de naivităţile defensive ale Brăneştiului, o formaţie altfel bine organizată.

În minutul 64, Ilie Stan a scos un atacant, pe Ciprian Prodan, şi a băgat un mijlocaş, pe Novac, încercând să betoneze defensiva.

Meciul a fost tranşat de o decizie penibilă a arbitrului Sebastian Colţescu, care a dictat un penalty pentru Steaua, în minutul 67, la o fază în care atacantul Pantelis Kapetanos a căzut din pi cioare.

Deşi decizia a fost una uluitoare, de neînţeles rămâne şi atitudinea jucătorilor din Brăneşti, care nu au protestat faţă de nedreptatea care i-a privat de un rezultat pozitiv în Ghencea. Cu câteva zeci de secunde înaintea acestei faze, tot la un duel în careul Victoriei, Marincău l-a tras de tricou pe Kapetanos în mod ostentativ.

Stan i-a luat apărarea "clovnului " Colţescu

La final, Ilie Stan nu părea afectat de faptul că a pierdut pe mâna arbitrului şansa de a pleca neînvins de Steaua. "Cu puţin noroc, puteam pleca de aici cu un punct. Asta e, mergem înainte. Îi doresc succes lui Ilie Dumitrescu, fostul meu coleg. Îi doresc chiar să câştige titlul. Normal că şi eu am avut emoţii pentru că am revenit în Ghencea", a spus Stan, care i-a luat apărarea "centralului" Colţescu.

"Nu am văzut prea bine faza şi nu vreau să discut. Oricum, în ziua de astăzi, arbitrii nu mai greşesc în mod intenţionat", a mai spus tehnicianul Victoriei Brăneşti, care avea toate motivele să se revolte. Pe banca Stelei a debutat, în calitate de "secund", Edi Iordănescu, băiatul generalului.

Gigi i-a făcut echipa lui Ilie

Pentru Ilie Stan, Iordănescu senior este cel mai important om cu care a avut de-a face în carieră. În vremea când antrena Steaua, "tata Puiu" l-a adus în 1988 în Ghencea de la Gloria Buzău, apoi, după ce Ilie a agăţat ghetele-n cui, Iordănescu l-a luat "secund" la echipa naţională şi la formaţiile Al Ain şi Al Ittihad, din Golful Persic.

De cariera de antrenor a lui Ilie Stan se leagă un episod memorabil. În 2007, el îl înlocuise pe banca tehnică a Gloriei Buzău pe cumnatul său, Viorel Ion.

În timpul meciului jucat de echipa din Crâng pe teren propriu, cu Farul Constanţa (scor 1-0), Gigi Becali, cel care finanţa Gloria prin interpusul Costel Bucur, a coborât de la tribuna oficială până în dreptul băncilor de rezerve şi i-a dat indicaţii lui Stan. Becali i-a explicat lui Ilie Stan, pe un ton răstit şi cu gesturi largi şi sugestive, ce trebuie să schimbe în teren. Imediat, Ilie Stan s-a conformat şi a făcut o schimbare. "Era exact schimbarea la care m-am gândit şi eu", a spus, jenat, Ilie Stan, într-un interviu acordat recent pentru cotidianul "Gazeta Sporturilor".

9 sezoane a jucat Ilie Stan la Steaua, în intervalul 1988-1995 şi în perioada 1996-1997. Pentru "militari", buzoianul a marcat 56 de goluri

REACŢIILE LUI ILIE STAN, antrenor la Victoria Brăneşti

"Nu am văzut bine faza penaltyului şi nu vreau să discut. În ziua de azi, arbitrii nu mai greşesc intenţionat.“

"Nu mă voi autopropune niciodată la Steaua. Dacă voi antrena acolo, vreau să o fac doar pe munca mea.“

"Îi doresc succes lui Ilie Dumitrescu, fostul meu coleg. Îi doresc chiar să câştige titlul de campion.“

STEAUA - BRĂNEŞTI 2 - 1 Marcator(i): B. Stancu (24 şi 67 - ultimul din penalty)/ Olariu (55 - penalty)

STEAUA: Tătăruşanu 6, Bonfim 6, Abrudan 5, Geraldo 5, Latovlevici 6, D. Stoica 6, Răduţ 5 (69, Bicfalvi 5), Nicoliţă 6, B. Stancu 7, Cr. Tănase 6 (88, Gardoş), Kapetanos 5 (78, Al. Păcurar). Antrenor: Ilie Dumitrescu

BRĂNEŞTI: Cernea 7, Maghici 5, S. Bar 5, Marincău 5, E. Nicola 5 (78, Zuluf), V. Simion 5 (85, C. Coman), D. Popa 5, Olariu 6, Nicoară 5, B. Oprea 6, C. Prodan 6 (64, Novac 5). Antrenor: Ilie Stan

Arbitri: S. Colţescu 4 - Cr. Nica 6, D. Iliescu 6

Stadion: "Steaua" - Bucureşti; Spectatori: 6.997