Evenimentul Zilei > International > Franţa va oferi compensaţii victimelor testelor nucleare
Franţa va oferi compensaţii victimelor testelor nucleare

Franţa va oferi compensaţii victimelor testelor nucleare

Franţa va oferi compensaţii materiale persoanelor care au avut probleme de sănătate în urma celor trei decenii de teste nucleare, a anunţat guvernul francez, citat de BBC.

Este pentru prima dată când guvernul va investiga plângerile legate de problemele de sănătate ale persoanelor care au luat parte la testele nucleare, a anunţat ministrul apărării, Herve Morin.

Franţa a efectuat peste 200 de teste, la început în Algeria, iar mai târziu în Polinezia Franceză, între 1966 şi 1996. Morin a precizat că aproape 150.000 de civili şi militari au fost "afectaţi teoretic" de aceste teste, adăugând că o comisie independentă va ancheta plângerile.

De asemenea, el a spus că peste 10 milioane de euro au fost deja oferiţi drept compensaţii victimelor. Franţa a refuzat, iniţial, să recunoască oficial o legătură între testele nucleare şi plângerile legate de problemele de sănătate făcute atât de militarii, cât şi de civilii, implicaţi în teste.

"Guvernele franceze au crezut, timp de mai mulţi ani, că dacă vor deschide uşa compesaţiilor vor pune în pericol credibilitatea programului său nuclear", a susţinut Herve Morin.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: