Partidele de stânga şi cele ecologiste au câştigat,. în toltal, peste 46% dintre voturi, comparativ cu 34% obţinute de foamţiunea de centru-dreapta, Uniunea pentru o Mişcare Populară, conforma datelor date publicităţii de Ministerul de Interne.

Rezultatele scrutinului vor determina calea reformelor ce vor fi aplicate în mandatul noului preşedinte francez. Turul al doilea va avea loc săptămâna viitoare.

Prezenţa la urne a fost de 57%. Cei 46 de milioane de alegători au votat pentru alegerea a 577 de reprezentanţi ăn Adunarea Naţională.

Sondajele de ieşire de la urne au arătat că socialiştii şi aliaţii verzi au obţinut cel puţin între 283 şi 347 de locuri. Potenţialii aliaţi din Frontul de Stânga ar putea obţine între 13 şi 20 de locuri şi vor asigura majoritatea. Frontul de Stânga este susţinut de comunişti şi este condus de Jean-Luc Melenchon, care a obţinut 6,9% în alegerile prezidenţiale din luna mai.
Alegerile au mai arătat o creştere a spriijinului pentru Frontul Naţional de extremă-drepta condus de Marine Le Pen, care a obţinut aproape 14% dintre voturi, mult mai multe decât cele 4 procente obţinute în scrutinul din 2007. În sistemul electoral din Franţa, partidul va primi, totuşi, cel mult 3 sau 4 locuri în parlament, sau poate chiar niciunul.
Francois Bayrou, poziţie dificilă
Liderul centrist François Bayrou era în seara primului tur al alegerilor legislative la mare distanţă în urma stângii şi confruntat cu menţinerea unui candidat de dreapta pentru al doilea tur de duminica viitoare.

Ales deputat din 1986, Francois Bayrou, 61 de ani, care joacă viitorul carierei sale politice în acest scrutin, abia a obţinut 23,63% din voturi faţă de 34,90% pentru rivalul său socialist, în acest scrutin marcat de o rată de abţinere de 37,20%.

Plasat al treilea, cu 21,72% din voturi, candidatul dreptei şi-a anunţat imediat menţinerea în al doilea tur.

Însuşi Bayrou a recunoscut că rezultatele acestui prim tur sunt „dificile” pentru el, prezicând „un al doilea tur deosebit de anevoios” în fieful său Bearn (sud-vest).

Al treilea om la prezidenţialele din 2007 (18,8% din voturi), Francois Bayrou a suferit deja un eşec, la prezidenţialele din aprilie, când nu a obţinut decât 9,1% din voturi.

Înainte de al doilea tur în care s-au confruntat conservatorul Nicolas Sarkozy şi socialistul Francois Hollande, Francois Bayrou a făcut o alegere istorică în favoarea lui Hollande şi a rupt alianţa de decenii dintre centru şi dreaptă.

Acest eşec ar putea conduce la divizarea partidului centrist, Mişcarea Democrată (MoDem), ale cărei principale figuri au păreri diferite cu privire la strategia partidului, între suporterii unei alianţe cu majoritatea socialistă, independenţi, şi cei care vor să participe la un grup centrist cu centru-dreapta
Sursa: BBC