Evenimentul Zilei > International > Franţa schimbă legislaţia ca să evite reîntoarcerea romilor
Franţa schimbă legislaţia ca să evite reîntoarcerea romilor

Franţa schimbă legislaţia ca să evite reîntoarcerea romilor

Ministrul francez al imigraţiei, Eric Besson, dă asigurări că va adapta legislaţia ca să-i împiedice pe romi expulzaţi să se întoarcă în Franţa, scrie Le Figaro.

Ieri, a ajuns în România primul lot de romi repatriaţi. Iar mulţi au promis încă de pe aeroport că se vor întoarce.
Jurnaliştii francezi sunt însă îngrijoraţi că de la anul nu vor mai putea fi expulzaţi romii.
Interzis la expulzarea romilor din 2011
"După aderarea la Uniunea Europeană, România şi Bulgaria urmează să intre în Spaţiul  Schengen. Aşa că cetăţenii din cele două ţări au dreptul să muncească în Franţa", notează Le Figaro.

România şi Bulgaria intră în spaţiul liberei circulaţiei din martie 2011. 
"Vor avea loc una sau două reuniuni cu preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi premierul Francois Fillon pentru a întocmi anumite norme la amendamente proiectului de lege privind imigraţia", a adăugat ministrul.
Al doilea zbor cu 132 de romi expulzaţi din Franţa este aşteptat astăzi la Timişoara, notează sudouest.fr.
Expulzarea romilor oferă "o imagine proastă despre Franţa
Politica Parisului faţă de romi, dintre care 86 au fost expulzaţi ieri spre Bucureşti, oferă "o imagine proastă despre Franţa" şi este "contrară tradiţiei franceze de respectare a drepturilor omului", a declarat astăzi secretarul de stat român Valentin Mocanu, transmite AFP.
"Am sentimentul că se stigmatizează un grup în ansamblul său. Este contrar tradiţiei franceze de respectare a drepturilor omului. Acest lucru oferă o imagine proastă despre Franţa", a declarat, într-un interviu pentru ziarul Le Parisien, Valentin Mocanu, secretarul de stat român pentru Solidaritate, responsabil cu dosarul romilor.
"Mi s-au raportat pe de altă parte cazuri foarte concrete de discriminare, cum ar fi acel comerciant care nu a vrut ca romii să intre în magazinul său. Acest lucru, personal, m-a şocat", a declarat oficialul român.
Secretarul de stat, care va efectua o vizită în Franţa la sfârşitul lui august, apără de asemenea atitudinea Guvernului români faţă de romi.
"Situaţia s-a ameliorat, dar avem o problemă de acces la educaţie al acestor populaţii, care condiţionează restul. Nu cred că există un rasism împotriva romilor. Există în special o neîncredere a românilor faţă de cei mai săraci dintre ei", a spus Mocanu.