Evenimentul Zilei > International > Franţa expulzează primul lot de romi către România şi Bulgaria
Franţa expulzează primul lot de romi către România şi Bulgaria

Franţa expulzează primul lot de romi către România şi Bulgaria

Ministrul de interne francez a anunţat că de joi primii romi aflaţi ilegal în Franţa vor fi trimişi înapoi către România şi Bulgaria, potrivit AFP.

Joi, 79 de romi vor reveni în România. Ministrul Brice Hortefeux a declarat că 51 de tabere ilegale, în care locuiau aproape 600 de romi, au fost demolate în această vară în Franţa.
"În total sunt 700 de romi care vor fi trimişi în ţările lor până la sfârşitul lunii", a spus el, completând că primele zboruri sunt programate pe 19 şi 26 august, iar următoarele la finalul lunii septembrie.
Anul trecut, 8.000 de romi au fost expulzaţi din Franţa în România, cu bilete de 300 de euro fiecare.

  • Romii evacuaţi dintr-o tabără franceză nu vor înapoi în România

"Acestea sunt expulzări în ţara de origine. Este ceea ce spune legea, iar noi aplicăm legea", a subliniat ministrul Imigraţiei, Eric Besson.
Bulgaria critică măsura
Cotidianul opoziţiei bulgare, Sega (de stânga), a denunţat vehement politica franceză de "deportare" a romilor bulgari şi români aflaţi în situaţie ilegală şi care au comis infracţiuni, critici susţinute de mai mulţi analişti, relatează AFP.
"Totul este pregătit pentru cea mai masivă deportare oficială care a avut loc în Europa, de la cel de-al Doilea Război Mondial şi până în prezent", scria editorialistul Svestoslav Terziev, adăugând că "sunt vizate mii de persoane".

  • Prigoana romilor încinge spiritele în partidul lui Sarkozy

România şi Bulgaria au aderat la Uniunea Europeană în ianuarie 2007. Cetăţenii lor pot pătrunde pe teritoriul Franţei fără să aibă nevoie de formalităţi speciale şi pot rămâne aici timp de trei luni, fără să fie necesar să-şi justifice prezenţa printr-o activitate.
După cele trei luni, ei trebuie să aibă un loc de muncă, să studieze sau să arate că au suficiente resurse pentru a se întreţine. Numărul romilor în această situaţie, în Franţa, este estimat la 15.000.