FOTOREPORTAJ: Mii de români, la moaştele Sfintei Parascheva. Pelerinajul, transformat în pretext de afacere

FOTOREPORTAJ: Mii de români, la moaştele Sfintei Parascheva. Pelerinajul, transformat în pretext de afacere

Aproximativ 5.000 de persoane au reuşit să ajungă îndreptul baldachinului de pe esplanada Catedralei Mitropoliei pentru a se închina la moaştele Sfintei Parascheva.

Aseară, câteva sute de persoane venite din toată ţara au stat în frig şi în ploaie pentru a prinde un loc cât mai bun la coada formată în faţa Catedralei.

Prima familie care s-a aşezat la rând este din Bucureşti. Membrii acesteia au venit încă de ieri la Iaşi. Ei au spus că este pentru al treilea an consecutiv când vin să se roage pentru sănătate la moaştele Sfintei Parascheva. După ei, alte câteva sute de persoane s-au aşezat la rând. Până la ora 6.30, când preoţii au oficiat o slujba de scoatere a moaştelor Sfintei Parascheva din Catedrala, mii de persoane se adunaseră în faţa lăcaşului.

Pe 14 octombrie în calendar este ziua Sfintei Paracheva. În această perioadă, Iaşiul devine loc de pelerinaj pentru creştini şi catolici. Tot acum au loc şi zilele oraşului. Peste 1 milion de persoane ajung în fiecare an la Iaşi pentru a lua parte la aceste evenimente.

Pelerinii şi comercianţii se roagă la Sf. Parascheva să aibă un an bănos

Prima zi de pelerinaj la Catedrala Mitropolitană din Iaşi a atras, pe lângă miile de credincioşi, şi zeci de comercianţi care vând obiecte de cult sfinţite, recipiente pentru agheasmă, busuioc şi tufănele şi produse de artizanat.

Cei care şi-au amplasat corturile chiar la intrarea în curtea Mitropoliei au cele mai mari vânzări. Un bucheţel de busuioc costă un leu iar un vas pentru apa sfinţită se vinde cu 5 lei. Cumpărători sunt întrucât ploaia măruntă şi frigul nu au reuşit să-i ţină departe pe  pelerini. Pe la racla cu moaştele Sf. Cuvioase Parascheva trec în fiecare oră, în medie, 1.200 de pelerini. După ce se închină la moaşte credincioşii fac rând şi la cele 12 butoaie cu agheasmă aşezate în curtea Mitropoliei.

În acest an Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a decis să dăruiască pelerinilor iconiţe cu chipul Sf. Parascheva şi Sf. Maxim Mărturisitorul, în semn de binecuvântare. Smeriţi, credincioşii au aşteptat astăzi la rând câte o oră- două pentru a ajunge să se închine la sfintele moaşte. Unii au făcut şi donaţii Mitropoliei, în semn de recunoştinţă pentru ajutorul pe care simt că-l primesc peste an de la Sf. Cuvioasă Parascheva.

"Am adus două covoare nou-nouţe pe care le vom lăsa lângă racla Sfintei. În fiecare an facem donaţii la Mitropolie, aşa simţim noi ţiganii că este bine. Slavă Domnului, anul ăsta a fost bun, nu avem de ce ne plânge. Acum ne rugăm la Sf. Parascheva să ne aducă bani, sănătate avem!", spune un ţigan din neamul Stănescu. Alţii, mai în vârstă, încrezători în puterile tămăduitoare ale Sf. Parascheva, şi-au adus de acasă diverse obiecte pe care le poartă cu ei la racla cu moaşte.

"Mă rog pentru sănătatea mea şi a copiilor mei. Eu am de mult timp nişte probleme cu urechea,  în fiecare an obişnuiesc să iau cu mine la Sfântă un pacheţel cu vată pe care îl trec pe la racla ei. Tot anul pun în ureche vată dintr-asta şi mă simt mai bine. Am primit de aici şi o iconiţă pe care o voi purta mereu cu mine. De la Revoluţie vin anual la Hramul Sf. Parascheva, am transmis şi  tuturor vecinilor şi cunoştinţelor să vină să se închine la Sfântă", a spus gălăţeanca Valentina Chiric, în vârstă de 65 de ani.

  • Iaşiul devine pentru o săptămână polul credinţei ortodoxe
  • Mii de pelerini se închină la moaştele Sf. Parascheva

FOTO: MARIA CRAUS Mii de persoane aşteptă la coadă pentru a ajunge la baldachinul pe care se află moaştele Sfintei Parascheva

FOTO: MARIA CRAUS Mii de persoane, la Sfânta Parascheva

FOTO: AGERPRES Ploaia nu i-a descurajat pe credincioşi să vină în număr mare la Catedrala Mitropoliei

FOTO: AGERPRES Pelerini, la moaştele Sfintei Parascheva

FOTO: AGERPRES ÎPS Teofan Savu, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, se închină la moaştele Sfintei Parascheva, pe esplanada Catedralei Mitropolitane din Iaşi.

FOTO: MARIA CRAUS Ţiganii au adus covoare În dar pentru Sf Parascheva şi le donează Mitropoliei

FOTO: MARIA CRAUS Comercianţi cu busuioc şi tufanele, în curtea Mitropoliei

FOTO: MARIA CRAUS Meşteri populari, cu icoane de vânzare

FOTO: MARIA CRAUS Credincioşii stau la rând şi la butoaiele cu agheasmă

FOTO: MARIA CRAUS Câteva zeci de mii de vase pentru agheasmă au fost pregătite pentru credincioşi

FOTO: MARIA CRAUS Ploaia nu i-a descurajat pe pelerini

FOTO: MARIA CRAUS

Ne puteți urmări și pe Google News