Evenimentul Zilei > Actualitate > Fotografii ale spaţiului, făcute cu doar 60 de euro
Fotografii ale spaţiului, făcute cu doar 60 de euro

Fotografii ale spaţiului, făcute cu doar 60 de euro

Patru adolescenţi, "înarmaţi" cu o cameră foto de 60 de euro şi un balon din latex, au reuşit să facă fotografii extraordinare ale spaţiului de la peste 30 de kilometri deasupra Pământului, scrie The Telegraph.

Cei patru studenţi spanioli, cu vârste cuprinse între 18 şi 19 ani, au dovedit că nu ai nevoie de miliardele de euro ale lui Google pentru a trimite o cameră foto în stratosferă. Studenţi ai institutului IES La Bisbal din Catalunia au efectuat acest experiment la sfârşitul lunii februarie.

Gerard Marull Paretas, Sergi Saballs Vila, Marta­ Gasull Morcillo şi Jaume Puigmiquel Casamort au trimis la o înălţime de peste 30 de kilometri un balon de latex, cumpărat cu doar 45 de euro.

Studenţii au urmărit progresul balonului lor cu ajutorul unor senzori care comunicau cu Google Earth.

"Am fost uluiţi de rezultate, dar mai ales de fotografii, să trimiţi un lucru construit manual la marginea spaţiului este incredibil", a spus liderul echipei Meteotek, Gerard Marull.

"Balonul pe care l-am ales cântărea doar 1.5 kilograme a fost umflat cu heliu", a adăugat el, precizâd că "acesta a fost capabil să transporte senzorii şi camera foto digitală care cântăreau, de asemenea 1.5 Kilograme".

Ajuns la 32 de kilometri altitudine, balonul a început să se dezumfle şi echipamentul s-a întors pe Pământ, de unde a fost recuperat de studenţi.