Evenimentul Zilei > Justitie > Fostul secretar de stat Marko Attila, condamnat la trei ani de închisoare cu executare. Kelemen Hunor:”Sentinţa este îndreptată împotriva comunităţii maghiare”
Fostul secretar de stat Marko Attila, condamnat la trei ani de închisoare cu executare. Kelemen Hunor:”Sentinţa este îndreptată împotriva comunităţii maghiare”

Fostul secretar de stat Marko Attila, condamnat la trei ani de închisoare cu executare. Kelemen Hunor:”Sentinţa este îndreptată împotriva comunităţii maghiare”

Fostul secretar de stat Marko Attila, acuzat de abuz în serviciu contra interesului public pentru restituirea Colegiului "Székely Mikó" din Sfântu Gheorghe, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare de Judecătoria Buzău. Prejudicial adus statului roman a fost de 1.300.000 de euro. Decizia instanţei nefiind definitivă. Şeful UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că sentinţa e îndreptată împotriva comunităţii maghiare.

Procurorii DNA Braşov i-au trimis în judecată, în decembrie 2010, pe Attila-Gabor Marko, fost subsecretar de stat la Oficiul Regional pentru Relaţii Interetnice din cadrul Ministerului Informaţiilor Publice, Tamas Marosan, reprezentantul Eparhiei Reformate din Ardeal, şi Silviu Clim, fost consilier juridic în cadrul Ministerului Justiţiei, acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, informa DNA.
Procurorii au stabilit că, în 2002, cei trei au făcut parte din comisia specială de restituire a unor bunuri imobile care au fost ale comunităţilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale din România, înfiinţată în baza OUG 83/1999. Cei trei acuzaţi au întocmit, în 14 mai 2002, o notă de constatare în care au arătat, contrar realităţii, că un imobil situat în municipiul Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, a fost proprietatea Bisericii Reformate din Sfântu Gheorghe şi l-au restituit Eparhiei Reformate din Ardeal.
Imobilul în discuţie a avut destinaţia de şcoală din momentul edificării construcţiei şi în prezent include două instituţii de învăţământ: Liceul Teoretic "Szekely Miko" Sfântu Gheorghe şi Liceul Teologic Reformat. Această retrocedare a fost posibilă cu încălcarea atribuţiilor celor trei inculpaţi în cadrul comisiei, având competenţe în privinţa examinării legalităţii cererilor de restituire, de analizare a documentelor depuse în susţinerea cererilor şi de adoptare a deciziilor în concordanţă cu aceste documente, susţineau procurorii. De asemenea, în cursul lunii aprilie 2002, Ministerul Administraţiei Publice stabilise că imobilul respectiv nu putea fi retrocedat în baza OUG 83/1999.
În principal, retrocedarea s-a făcut în baza unui extras de carte funciară nevalabil, emis în 1990, cât şi a Cărţii Funciare care nu avea traducere autorizată în limba română, documente care fuseseră depuse în fotocopie de Eparhia Reformată din Ardeal. Prin aceste fapte, acuzaţii au prejudiciat statul român cu aproximativ 1.300.000 de euro, reprezentând valoarea imobilului.
Reacţii
Consiliul Reprezentanţilor Unionali, miniparlamentul UDMR, întrunit, astăzi, la Târgu Mureş, a adoptat o luare de poziţie prin care îşi exprimă sprijinul pentru fostul secretar de stat în Departamentul pentru Relaţii Interetnice Marko Attila, condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu contra interesului public în dosarul restituirii Colegiului "Székely Mikó" din Sfântu Gheorghe.
Luarea de poziţie a fost adoptată de reprezentanţii CRU în unanimitate, în aceasta arătându-se că acuzaţiile "sunt lipsite de fundament", fiind vorba de un "proces politic" şi de "o adevărată vânătoare de vrăjitoare, cu o hărţuire rău intenţionată îndreptată, evident, şi împotriva celor care reprezintă interesele maghiarilor".
"Îi asigurăm pe cei afectaţi în urma acestui caz de restituire şi asigurăm opinia publică de faptul că Uniunea Democrată Maghiară din România va face tot ce îi stă în putinţă pentru ca problema procesului Mikó să ajungă la cunoştinţa celor mai importante foruri internaţionale", se arată în luarea de poziţie, prin care se face apel la biserici, la sfera civilă şi comunitatea maghiară din Transilvania "să îşi exprime larga solidaritate civică".