Fostul preşedinte Pervez Musharraf îşi pregăteşte întoarcerea în Pakistan, după 3 ani de exil
- Simona Mătieș
- 8 ianuarie 2012, 15:57
Fostul preşedinte pakistanez Pervez Musharraf se va adresa, azi, susţinătorilor săi, în timpul unui congres al partidului, în oraşul Karachi, prin intermediul unui link video, şi va anunţa exact când se întoarce în ţara natală, a anunţat un purtător de cuvânt al partidului, citat de CNN.
Dacă se va întoarce, va fi arestat imediat, pentru implicarea sa în asasinarea fostului premier Benazir Bhutto, au anunţat oficiali pakistanezi. Chaudhry Zulfiqar Ali, procurorul care se ocupă de cazul uciderii lui Benazir Bhutto, a spus că un tribunal din Rawalpindi a emis deja un mandat de arestare pentru Musharraf. "Sunt obligaţi să exceute acest ordin, cu excepţia cazului în care o curte superioară va decide altceva", a spus Ali, adăugând că Musharraf este acuzat de conspiraţie pentru asasinat. Mandat de arestare contestat
Avocatul lui Musharraf, Chaudry Faisal, spune că ameninţarea cu arestarea este motivată politic şi nu are nicio justificare legală. Mandatul va fi contestat la tribunal, a spus avocatul. El a adăugat că este "absurdă" ameninţarea că fostul preşedinte va fi arestat imediat ce se întoarce în ţară.
Pervez Musharraf a demisionat din funcţie în 2008 şi este aşteptat să sosească în Pakistan din Emiratele Arabe Unite, la sfârşitul acestei luni, împreună cu 500 de susţinători ai săi, a anunţat un purtător de cuvânt al partidului Liga Tuturor Pakistanezilor Musulmani (APML). Potrivit acestuia, Musharraf se va întoarce în Pakistan, între 27-31 ianuarie, data exactă urmând a fi anunţată azi, la congres, după care va începe campania. Alegerile în Pakistan vor avea loc anul viitor, iar Musharraf intenţionează să candideze. În 2008, coaliţia de guvernare se pregătea să pună sub semnul întrebării mandatul său, aşa că Pervez a demisionat, fiind urmat la conducerea partidului de Asif Zardari, soţul văduv al lui Benazir Bhutto. ONU acuza conducerea ţării
În 2010, ONU a redactat un raport, care spunea că guvernul lui Musharraf a eşuat în misiunea de a o proteja pe Bhutto, înainte de asasinarea sa, în 2007. Musharraf a respins, însă, acuzaţiile, susţinând că Bhutto beneficia de protecţia poliţiei şi ea şi-ar fi asumat, de fapt, riscuri inutile. După asasinarea lui Benzir Bhutto, opinia publică a fost extrem de furioasă şi l-a acuzat pe Musharraf, aşa că acesta, după demisie, s-a autoexilat la Londra.