Fostul şef al SIE şi consilier al lui Ion Iliescu timp de şapte ani, Ioan Talpeş, este în poll-position pentru a-i deveni adversar uninominal liderului conservator Dan Voiculescu, din partea PDL. Surse din partid au declarat pentru EVZ că democrat-liberalii au de câteva zile discuţii cu Talpeş pentru a-l trimite candidat la Senat în sectorul 4 din Bucureşti, ales de Voiculescu pentru a intra din nou în parlament. Candidaturile ar urma să fie oficializate însă abia luni, după Colegiul Director al PDL.

În schimbul înfruntării cu Voiculescu, Talpeş îşi negociază acceptarea partidului său ca platformă social-democrată în cadrul PDL şi includerea unor apropiaţi din Uniunea Populară Social-Creştină (UPSC) între candidaţii democrat-liberali la alegerile din 30 noiembrie.

Fostul general SIE: „Eu n-am niciun dosar“

„Da, asta e sigur, voi candida la Senat pe listele PDL. Se poate să fie chiar împotriva lui Dan Voiculescu. Dacă va fi aşa, mi-ar face plăcere, pentru că este unul dintre cei care au o reuşită totală în România“, a confirmat Ioan Talpeş înţelegerea recentă cu PDL. Ca fost şef al SIE, generalul Ioan Talpeş se vede în avantaj faţă de Dan Voiculescu, deconspirat de CNSAS în 2006 ca fost colaborator al Securităţii sub numele conspirativ „Felix“. „Eu n-am niciun dosar“, spune liderul UPSC, intrat în Senat în 2004 pe listele PSDÂPUR.

Retras în 2005 ca independent din grupul PSD, fostul apropiat al lui Ion Iliescu, pe care l-a consiliat timp de două mandate pe probleme de securitate naţională, s-a alăturat acţiunilor PDL în 2007, când a semnat şi moţiunea de cenzură a democraţilor „Guvernul Tăriceanu trebuie să plece“.

Ceea ce au avut însă în comun în ultimii ani, în mod constant, Talpeş şi PDL a fost susţinerea politică necondiţionată pentru Traian Băsescu. De altfel, pe 19 mai, după anunţarea rezultatelor referendumului pentru demitere, între mulţumirile adresate electoratului de la sediul central din Aleea Modrogan, Băsescu i-a strecurat şi pe simpatizanţ ii lui Gigi Becali care i-au dat votul, dar şi pe cei ai lui Ioan Talpeş, bâlbâindu-se însă la denumirea partidului.

UPSC se vede „club“ în PDL

UPSC are acum şanse să-şi trimită câţiva oameni în parlament sub umbrela PDL. „Nu vor fi foarte mulţi. Să vedem. Certă e doar candidatura mea deocamdată“, a adăugat Ioan Talpeş, care are însă şi planuri mai mari. Ia în calcul ca „posibilă“ chiar şi o fuziune prin absorbţie cu partidul lui Emil Boc.

„UPSC va funcţiona în cadrul PDL ca un club social-creştin. O componentă social-creştină în PDL e benefică, de ce nu? Deocamdată s-a discutat doar de principiu. Am nevoie şi de acordul celor din UPSC. E posibilă o fuziune prin absorbţie“, a mai spus  Ioan Talpeş.

SONDAJ INTERN

Calcule de campanie: între 33% şi 37%

Democrat-liberalii îşi fac calculele de campanie pornind de la un procent de 33% ca minim aşteptat de la fiecare filială judeţeană. Porivit unui sondaj CSOP prezentat recent liderilor democrat-liberali, PDL s-ar situa pe primul loc în privinţa intenţiei de vot pentru 30 noiembrie, cu 37%, într-o uşoară creştere în ultimele 4 luni. Poziţia secundă este adjudecată de PSD, tot în creştere, cu 31%, liberalii situându-se pe locul al treilea, cu 17%. Sondajul a fost realizat în perioada 30 septembrie-5 octombrie, pe un eşantion de 1.115 persoane şi ia în calcul o marjă de eroare de 2,9%.