Evenimentul Zilei > International > Forţele NATO din Afganistan recunosc că au ucis un reporter BBC
Forţele NATO din Afganistan recunosc că au ucis un reporter BBC

Forţele NATO din Afganistan recunosc că au ucis un reporter BBC

Forţele NATO, care participă la misiunea ISAF (Forţa Internaţională de Asistenţă pentru Securitate) din Afganistan, recunosc că l-au ucis, din greşeală, pe reporterul Ahmed Omed Khpulwa, în luna iulie, relatează BBC.

Un soldat NATO l-a confundat pe jurnalistul paştun cu un insurgent, când trupele au răspuns unui atac din oraşul Tarin Kowt, în sudul provinciei Uruzgan.
Reporterul, în vârstă de 25 de ani, a fost una dintre cele 19 persoane ucise atunci.
NATO a demarat o anchetă după ce informaţiile iniţiale, potrivit cărora Ahmed Khpulwak ar fi fost omorât de insurgerţi, au fost puse sub semnul întrebării.
Raportul ISAF a ajuns la concluzia că tânărul a fost împuşcat de un soldat american, care l-a confundat cu un sinucigaş cu bombă. Khpulwak s-a refugiat în toaleta din clădirea de birouri unde lucra, în timp ce trupele NATO au răspuns atacului.
Soldaţii au susţinut că părea să ţină în mână ceva ce semăna cu un declanşator al unei bombe, dar, de fapt, era legitimaţia sa de ziarist.
Condiţii de război
Reponsabilii ISAF consideră moartea tânărului ca fiind una "tragică" şi au transmis condoleanţe familiei. Dar se declară încrezători că soldaţii au respectat legile conflictului armat şi de angajare în teatrul de operaţiuni şi au acţionat raţional, în împrejurările date.
Jurnalistul i-a trimis atunci fratelui său două mesaje pe telefon. În primul spunea: "Mă ascund. Mi-a sosit ceasul", iar în al doileaŞ "Roagă-te pentru mine, dacă am să mor".
Ahmed Khpulwak lucra şi pentru agenţia de ştiri afgană Pajwak, fiind corespondent BBC din 2008.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: