În condiţiile crizei, viitorul guvern va trebui să facă tot posibilul să absorbim cât mai mulţi bani de la UE, pentru construcţia de autostrăzi.
Comisia Europeană are în vedere simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor europene de către statele membre, a anunţat europarlamentarul Daniel Dăianu. O parte din condiţiile de accesare vor fi modificate în perioada următoare, potrivit profesorului de economie, care consideră că România trebuie să profite la maximum de această măsură.
Conform lui Dăianu, în prezent, ţara noastră duce lipsă de cel puţin 10-12 proiecte mari de infrastructură, care ar putea fi realizate cu bani de la UE. El nu a oferit mai multe detalii despre măsurile de relaxare care ar putea fi aprobate de executivul de la Bruxelles.
În opinia sa, atragerea fondurilor europene este una dintre principalele provocări ale cabinetului care va fi format în urma alegerilor. Iar pentru a urmări procesul, viitorul premier are nevoie „de o echipă de şoc, care să monitorizeze ca la armată gestionarea banilor“, spune fostul ministru de finanţe. Asiguraţi cu împrumuturi
Cel mai mare hop pentru următorul executiv este aprobarea unui buget de stat pentru anul viitor, clădit pe premise realiste şi care să conţină ţinte ce pot fi atinse, afirmă Dăianu. O altă misiune pe care trebuie să şi-o asume viitorul guvernul este să dezgheţe acordarea de credite pentru companiile româneşti, oferindu-le condiţii bune să funcţioneze.
În plus, viitorul premier trebuie să se asigure că, „în caz de nevoie, are o centură de siguranţă“ reprezentată de instituţiile financiare internaţionale, a afirmat Dăianu. Adică, să deschidă linii de finanţare cu Banca Centrală Europeană, cu Banca Mondială, cu Banca Europeană de Investiţii. Deşi nu recomandă autorităţilor să se grăbească să încheie un acord de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), el nu exclude această variantă în caz de urgenţă. Mai mulţi analişti susţin că semnarea unui acord cu FMI ne-ar ajuta să ne redobândim ratingurile pe care ni le-au scăzut agenţiile de evaluare.
Leul, sub control
Potrivit lui Dăianu, moneda naţională nu se va deprecia puternic în perioada următoare. „BNR nu va lăsa leul de izbelişte“, precizează fostul ministru de finanţe. Nici economia românească nu va suferi o recesiune anul viitor. Conform profesorului de economie, în 2009, produsul intern brut (PIB) al României va avansa cu aproximativ 3%-4%. Însă, pentru a fi siguri că nu ne paşte o creştere economică negativă, el recomandă noului guvern „să gestioneze criza cu daune colaterale cât mai mici“. Adică, să aibă grijă ca deficitul bugetar să nu ajungă la valori critice de 6%-7%, să ţină în frâu inflaţia şi să nu aibă deficite externe mari.
Practic, următorul guvern are misiunea dificilă de a ne scoate din criza financiară, iar în acest scop va trebui să facă „acrobaţii“ în materie de politici economice.
FISCALITATE Creşterea TVA, soluţie de avarie Din cauza crizei, bugetul de stat nu va mai avea anul viitor venituri la fel de mari ca în 2008. O parte din firme îşi vor reduce activitatea, altele vor da oameni afară sau chiar vor da faliment, astfel că nu vor mai putea achita dările la buget. În acest context, bugetul asigurărilor sociale va trebui susţinut cu bani din bugetul general, iar pentru a nu ajunge la un deficit mare, guvernul va trebui să taie risipa, afirmă Dăianu. Dacă însă nu se vor reduce suficient de mult cheltuielile, autorităţile ar putea decide creşterea impozitelor, deşi nu este o soluţie recomandată pe timp de criză. În acest caz, cel mai eficient ar fi să mărească TVA, care se încasează uşor şi are o pondere mare în veniturile bugetare, a afirmat Daniel Dăianu.