În urma Adunării Generale a Acţionarilor Romgaz din 30 noiembrie, Ministerul Economiei, principalul acţionar al companiei cu 85% din capitalul social, a votat în favoarea donaţiei de 400 de milioane de lei către bugetul statului. În calitate de acţionar minoritar cu 15% din acţiuni, Fondul a votat împotriva acestei rezoluţii.

"Înţelegem nevoia statului român de a-şi finanţa deficitul bugetar, dar astfel de decizii trebuie luate doar într-o perspectivă pe termen lung. Anticipăm efecte negative asupra mediului românesc de investiţii şi considerăm că poate fi afectat chiar ratingul de ţară al României", a declarat, într-un comunicat, Mark Mobius, Preşedinte Executiv al Templeton Emerging Markets Group.
Reputaţia pieţei de capital, afectată

El a adăugat că "o asemenea decizie arbitrară şi nedreaptă în numele unei companii de stat va fi în detrimentul Romgaz, al acţionarilor minoritari, dar şi al mediului de afaceri din România. Capacitatea guvernului de a impune astfel de decizii asupra unor companii va trimite un mesaj îngrijorător investitorilor internaţionali şi va afecta reputaţia pieţei de capital din România".

Aşadar, Fondul va începe o acţiune în justiţie pentru a-şi proteja acţionarii, solicitând anularea aceastei donaţii.

Lansat în decembrie 2005, Fondul Proprietatea a fost creat pentru despăgubirea cetăţenilor români ale căror proprietăţi au fost confiscate de fostul regim comunist. Franklin Templeton a preluat rolul de manager al investiţiilor şi unic administrator al Fondului pe 29 septembrie 2010.