Specialişti din Africa, Europa şi SUA se întâlnesc astăzi la Dublin cu ocazia Zilei Mondiale a Hranei, într-o conferinţă care îşi propune să combată foamea din lume, anunţă AP.
În acest moment, recesiunea şi şomajul sunt cele mai pregnante temeri pentru o mare parte a populaţiei mondiale. Dar pentru aproape un miliard de oameni, teama e legată de faptul că nu au ce să mănânce, explică AP.
Experţii reuniţi la Dublin au spus că cele două probleme sunt legate, în sensul că alunecarea spre recesiune din ţările bogate a determinat creşterea malnutriţiei în ţările sărace.
Economiştii mai spun că o comunitate globală care poate aloca sute de miliarde pentru a redresa bănci, ar trebui să ofere măcar o fracţiune din acea sumă pentru lupta împotriva foamei.
Se estimează că 970 de milioane de oameni vor suferi de foame anul viitor.
Însă specialiştii de la Dublin se tem că donatorii vor invoca actuala criză financiară pentru a nu mai face nimic pentru foamea din lume.
“Săracii sunt de obicei neglijaţi. Cred că vor fi şi mai neglijaţi acum”, a declarat economistul american Jeffrey Sachs, citat de AP.
“Oamenii care au ceea ce le trebuie pentru a trăi ar trebui să fie gata să cheltuiască 1% din venitul lor pentru a-i ajuta pe cei care nu au lucrurile necesare supravieţuirii. Dar această ţintă a fost greu de atins de decenii, atât în vremuri bune, cât şi în perioade grele”, a mai spus el, potrivit AP, adăugând că oamenilor nu le pasă de cei care mor departe de privirile lor.
Organizaţia pentru Hrană şi Agricultură a ONU celebrează în fiecare an Ziua Mondială a Hranei pe data de 16 octombrie.