Evenimentul Zilei > Actualitate > Traian Băsescu a promis FMI că nu va promulga legea prin care TVA la alimente va fi redus la 5%
Traian Băsescu a promis FMI că nu va promulga legea prin care TVA la alimente va fi redus la 5%

Traian Băsescu a promis FMI că nu va promulga legea prin care TVA la alimente va fi redus la 5%

Preşedintele Traian Băsescu a promis delegaţiei FMI că nu va promulga legea prin care TVA la alimente va fi redus la 5%, iar pensiile mai mici de 2.000 de lei nu vor fi impozitate.

Numai prin reducerea TVA la alimente de la 24% la 5%, veniturile la bugetul de stat s-ar reduce cu 1.953 de milioane de lei. Dacă nici pensiile mai mici de 2.000 de lei nu vor fi impozitate, statul va avea de acoperit o gaură de aproape 4 miliarde de lei. Aceasta, în condiţiile în care ţinta de deficit pe anul în curs este de 6,8%, iar cea pentru 2011 de 4,4%.

Analiştii consultaţi de EVZ au fost de părere că Executivul condus de Emil Boc va trebui să majoreze taxele şi impozitele pentru a compensa reducerea veniturilor. Însă, Guvernul nu va avea bătăi de cap din această cauză deoarece preşedintele Traian Băsescu a promis delegaţiei FMI condusă de Jeffrey Franks că nu va promulga legea adoptată de parlamentari.

"Guvernul nu caută soluţii pentru compensarea veniturilor care nu s-ar încasa prin aplicarea TVA redusă la alimente sau neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei, pentru că FMI nu le ia în calcul. Cei de la FMI au primit asigurări de la preşedintele ţării că ambele legi nu vor fi promulgate şi vor fi retrimise Parlamentului", au declarat surse guvernamentale, citate de mediafax.ro.

PNL, PSD şi PC au iniţiat un proiect de lege care conţinea, printre altele, propunerea de neimpozitare a pensiilor mai mici de 2.000 de lei şi reducerea TVA la alimente la 5%, faţă de 24%, cât este în prezent. Plenul Camerei deputaţilor au dat undă verde proiectului de lege.

Agricultorii şi procesatorii au salutat decizia,amintind că ei au solicitat acest ucru de ani de zile, dar au fost mereu refuzaţi de Ministerul de Finanţe. Criticii acestei măsuri motivează, printre altele, că reducerea TVA la alimente nu va reduce evaziunea din sector, aşa cum susţin agricultorii şi procesatorii, ci, din contră, va ”alimenta” frauda.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.