FMI ne urechează pentru fondurile UE neaccesate

FMI ne urechează pentru fondurile UE neaccesate

România riscă să piardă miliarde de euro dacă nu se găsesc soluţii concrete pentru atragerea banilor europeni alocaţi ţării noastre până în 2013.

Puşculiţa Uniunii Europene cu cele aproape 30 de miliarde de euro s-ar putea închide. Avertizarea a venit ieri din partea experţilor Fondului Monetar Internaţional, care se arată îngrijoraţi de gradul de absorbţie al fondurilor europene de către România.

"Suntem foarte îngrijoraţi de absorbţia fondurilor europene. Vrem să depunem tot efortul pentru a îmbunătăţi atragerea acestor finanţări şi vrem să lucrăm împreună cu guvernul pentru găsirea unor strategii. (...) Principala provocare este ca banii să fie folosiţi înainte ca ei să dispară, înainte să înceteze să mai fie disponibili pentru România, a spus, ieri, şeful delegaţiei FMI la Bucureşti, Jeffrey Franks, citat de Mediafax.

El a arătat, după o întâlnire cu reprezentanţii patronatelor, că fondurile europene sunt esenţiale pentru investiţiile din economie, menţionând că absenţa acestor sume nu va modifica ţintele fiscale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sub un miliard de euro a atras România

Potrivit ultimului bilanţ prezentat de premierul Emil Boc în urmă cu două săptămâni, plăţile efective din fonduri europene către beneficiari au fost de numai 882 de milioane de euro.

"Până în momentul de faţă, s-au făcut plăţi efective în România, din fonduri europene, către beneficiari, de 882 de milioane de euro, deci sub un miliard de euro. Vreau să vă spun că acest lucru mă nemulţumeşte profund şi în ritmul acesta există pericolul ca România să nu poată cheltui toate sumele de la Uniunea Europeană până la sfârşitul exerciţiului bugetar", a precizat premierul într-un comunicat remis de guvern în urmă cu două săptămâni.

Conform sursei citate, au fost depuse 18.177 de proiecte în valoare de 38,98 miliarde de euro, au fost aprobate 4.421 de proiecte în valoare de 9,4 miliarde de euro, au fost încheiate contracte şi decizii de finanţare pentru 3.146 de proiecte în valoare de 6,06 miliarde de euro.

Boc a anunţat acum patru zile că vor fi reziliate contractele încheiate de firme pentru proiecte finanţate de UE unde lucrările sunt întârziate cu 6-9 luni.

De ce nu se atrag bani

La începutul lunii iulie, preşedintele Traian Băsescu a declarat, potrivit agenţiei Mediafax, că Ministerul Transporturilor nu a atras nicio finanţare europeană din cauza incompetenţei angajaţilor "arhiselecţionaţi" şi că el, dacă ar fi fost în locul ministrului Radu Berceanu, i-ar fi dat afară pe toţi cei care gestionează proiectele.

Cea mai mare problemă întâmpinată de firmele româneşti care vor să atragă fonduri europene constă în faptul că nu găsesc bani pentru cofinanţare. Totodată, sistemul greoi şi birocraţia de aprobare a dosarelor de către instituţiile din România împiedică procesul de absorbţie a banilor de la UE.

Franks: revenirea pe plus, cel mai probabil în 2011

În ceea ce priveşte ieşirea din recesiune a economiei româneşti, Franks crede că în 2011 este posibilă această revenire. "Nu ne-am finalizat încă estimările, dar în mod cert sunt mai optimist decât o parte dintre analişti în ceea ce priveşte economia în 2011", a spus Franks, după o întâlnire cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Potrivit lui Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului, România nu poate lupta, în prezent, pe două fronturi, "însănătoşirea bugetului" şi ieşirea din recesiune, şi ar trebui să se concentreze în acest an pe primul dintre ele şi anul viitor pe cel de-al doilea.

El a arătat că o revenire pe plus a creşterii economice ar putea avea loc abia spre sfârşitului anului viitor, doar dacă vor avea loc ajustările bugetare.

"Anul viitor va trebuie să deschidem şi un front spre ieşirea din recesiune, iar dacă lucrurile merg bine putem să vorbim despre o creştere pe plus spre sfârşitul anului", a spus Vasilescu. "România, în momentul de faţă, nu poate să se lupte pe două fronturi, adică şi pentru sănătatea bugetului, şi pentru ieşirea din recesiune. Anul ăsta trebuie să mergem pe un singur sens.“, ADRIAN VASILESCU, consilier al guvernatorului BNR

NEGOCIERI

Un nou acord cu FMI?

Preşedintele patronatului UGIR-1903, Cezar Corâci, a declarat ieri în urma întâlnirii cu delegaţia FMI că Jeffrey Franks a spus că sunt discuţii pentru încheierea unui nou împrumut.

La numai câteva ore după această declaraţie, atât ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, cât şi premierul Emil Boc au respins posibilitatea negocierii unui nou acord cu instituţia internaţională.

Prezentul acord se încheie anul viitor, iar în ultimul timp au existat mai multe informaţii potrivit cărora se "conturează" un nou acord cu FMI.