Conform cutumei, dacă acesta va fi respins de Comisiile de cultură şi de plenul parlamentului, Consiliul de Administraţie al TVR şi preşedintele director general vor fi destituiţi. Este, dincolo de rezultate, un joc politic, PSD şi PDL, cele mai mari partide, încercând să-şi numească oamenii la cârma celor două instituţii media ale statului, TVR şi Radioul. Politician încercat, actualul director al TVR, Alexandru Sassu, face în aceste zile piruete peste piruete. Dă dreptate PDL-ului, dar trimite soli şi la Mircea Geoană, pentru a sugera că rămas un „roşu” până în măduva oaselor, un pesedist de omenie, cu puşca la picior, la ordinul partidului.

Este evident că şi PSD şi PDL doresc să obţină această funcţie, de unde şi jocul „la două capete” al lui Sassu, care vrea să convingă ambele partide că este omul lor. Televiziunea Naţională nu are prea multe cu ce se lăuda sub man datul lui Alexandru Sassu: două canale înfiinţate în criză (TVR Info şi TVR3), plus că instituţia e în faliment nedeclarat. Inteligent şi malefic, Sassu a ştiut să se înconjoare de o mână de oameni care să servească cu promtitudine ordinele venite de la partide. E fapt cunoscut că fiecare par tid are oamenii săi în TVR, care servesc sub masca jurnalismului independent clientela de partid.

Pe undeva, TVR-ul pare un mic parlament, fiecare for ma ţiune politică având propriii susţinători. Jurnaliştii neobedienţi sau realmente independenţi au fost forţaţi să plece, iar numele lor sunt de notorietate. Ultimul vizat? Claudiu Lucaci, producător al emisiunii „Ora de ştiri”, difuzată pe canalul TVR2. Pentru că nu răspundea la comenzi, cel care a introdus în TVR ideea de invitat în cadrul buletinului de ştiri şi care bătea la rating şi TVR1 a fost forţat să plece.

Subliminal s-a lansat zvonul că ar fi PSD-ist pentru că a fost purtător de cuvânt al guvernului Adrian Năstase. Ce uită intenţionat şoriceii lui Sassu este că acesta a demisonat pentru că nu putea să-şi facă onest treaba, un gest rar întâlnit. Golind televiziunea de profesionişti sau zdrobind în faşă personalităţile, Sassu a făcut din TVR o televiziune plicticoasă, unde oamenii politici strecoară şopârle cu aprobare de la conducere. O televiziune fără sare şi piper, mult mai anostă chiar decât cea din timpul lui Everac, când acesta îşi citea panseurile în direct. Trist este că se face pe banii noştri.