Florentina Opriş, despre secretul tinereţii şi al stării de bine

Florentina Opriş, despre secretul tinereţii şi al stării de bine

Desemnată în urmă cu trei ani Femeia Anului la categoria „Iniţiativă în sprijinul semenilor”, Florentina Opriş a rămas fidelă demersului ei de promovare a principiilor simple pentru o viaţă sănătoasă, pe care le-a materializat recent într-un volum ce poartă numele emisiunii pe care o realizează la Prima TV, „Sport, Dietă&Vedete”.

„Este o carte scrisă cu mult drag şi în ea vorbesc despre  trei capitole importante. Atunci când te gândeşti la un stil de viaţă sănătos, sport şi tot ce ţine de modul în care te poţi menţine în formă simplu şi eficient, dieta ca o formă de alimentaţie echilibrată, reţete pentru mesele zilei, teste care să te ajute să înţelegi ce poţi schimba, conformaţia şi felul în care poţi influenţa acest lucru dar şi modul în care văd acest lucru vedetele care de multe ori sunt repere pentru mulţi.

De-a lungul a celor şape ani de activitate au fost multe vedete în cadrul emisiunii, de la persoane din viaţa politică până la cântăreţi si vedete din televiziune, am avut ocazia să vorbesc cu ele despre acest subiect, sănătate şi frumuseţe. Am învăţat şi eu de la ei şi ei de la mine”, spune Florentina pentru EVZ, amintind că Maia Morgenstern şi Uca Marinescu sunt doar două dintre persoanele publice pe care le admiră.

Suntem unici. Avem nevoie doar de cumpătare

Ne puteți urmări și pe Google News

A lucrat şi lucrează cu vedete, însă intenţia ei este să înveţe pe toţi că un stil de viaţă sănătos presupune în primul rând sport şi o alimentaţie echilibrată. Secretul, spune ea, stă în voinţă şi în consecvenţă. „Îmi doresc cât mai mulţi oameni să înţeleagă că nu e complicat să faci schimbări mici în fiecare zi, dar la care să nu renunţi. Acestea au un efect foarte mare, pe termen lung. Mişcarea poate să însemne şi câteva exerciţii făcute dimineaţa înainte de micul dejun sau mersul la sală, schiul sau oricare altă activitate”. Este important, de asemenea, să ţinem minte că fiecare dintre noi suntem unici şi că nu trebuie să ne luăm după modele, tipare sau modă . „Ţine cont că fiecare persoană este unică şi nu putem fi toţi la fel, bucură-te de conformaţia ta şi încearcă sa ajustezi pe cât poţi”, este unul dintre mesajele cărţii sale.

Iar când vine vorba despre zicala veche românească „Gura e măsura”, Florentina spune că se justifică întru totul în condiţiile în care tendinţa multora este de a mânca până la saturaţie şi haotic, uitând că stomacul are nevoie de odihnă şi de un ritm de digestie. Astfel am ajuns une dintre ţările europene cu o creştere alarmantă a ratei obezităţii în rândul tinerilor, mai ales.

„Cred că secretul tinereţii şi al stării de bine este  să trăieşti cu credinţă, să mesteci pe îndelete şi să conştientizezi că nu trebuie să mănânci lacom”, dezvăluie antrenoarea unele dintre micile trucuri care stau la baza înfăţişării ei de invidiat. Mamă a unui adolescent, soţie de fost sportiv, Florentina Opriş mărturiseşte că alături de soţul ei a format o echipă minunată, iar modul în care au acţionat amândoi pentru a-şi ghida copilul către un stil de viaţă sănătos a dat roade.”Ştiu că părinţii sunt repere importante pentru copii şi ceea ce văd la noi sunt tentaţi să imite. Este foarte important ca în familie să „promovezi” un stil de viaţă sănătos, de la modul la care găteşti, te comporţi, gândeşti, faci mişcare şi, cel mai important, atitudinea pe care o ai în această direcţie”, spune ea. 

Nu crede în minuni

Aşa este de înţeles de ce pentru Florentina nu există „dieta-minune”şi că reuşita se află în consecvenţă şi cumpătare, atât când vina vorba despre diete, cât şi în viaţă, în general.

De şapte ani realizatoare de emisiune de lifestyle la Prima TV, Florentina a ales să practice aerobic în 1989, pentru că a considerat ea că este forma de mişcare ce i se potrivea cel mai bine. De atunci face aerobic în mod constant. A renunţat însă la sportul de performanţă şi acum este instructoare şi doctorand în domeniu şi se implică în proiecte de promovare a unui stil de viaţă sănătos încă de la grădiniţă.”Un proiect de succes pe care l-am iniţiat ca preşedinte al Asociaţiei” Pentru O Viaţă Sănătoasă”,  derulat în şcoli şi alte instituţii,  are drept scop de-a nu impune reguli ci de a pune în aplicare, zi de zi, într-un mod foarte prietenos şi natural, lucruri de bun simţ - să faci  mişcare în recreaţie sau în timpul unor anumite ore, să te opreşti pentru câteva minute şi să atenţionezi copilul că nu este complicat să stai cu spatele drept, să îl faci să înţeleagă că fructul este o gustare sănătoasă şi să fii tu un exemplu în acest sens ca şi pedagog”.