Surse din ANRE ne-au declarat că este puţin probabil să mai fie acordată această facilitate, care şi-a atins totuşi ţintele, aproape 10.000 de oameni fiind menţinuţi la muncă în urma aplicării acestei măsuri.

Totuşi, ministrul economiei, Ion Ariton, a declarat, în urmă cu o săptămână, că personal, nu ar dori o majorare a preţurilor gazelor furnizate populaţiei, dar nici agenţilor economici.

"Din punct de vedere personal, nu aş dori să scumpim gazul şi aş susţine o menţinere a preţului şi pentru agenţii economici. Discuţia (la guvern – n.r.) pe care o să o am mâine (20 octombrie – n.r.) va fi legată de datele ce vor rezulta în urma unei analize economice a ceea ce s-a întâmplat timp de un an de zile când aceştia au beneficiat de contracte", a afirmat Ariton.
Angajaţii din chimie şi petrochimie protestează

La 1 iunie 2009, Executivul a decis să livreze marilor consumatori cu statut întreruptibil, cum sunt combinatele chimice, gaze doar din producţia internă. Facilitatea a fost valabilă iniţial pentru perioada mai-octombrie 2009, dar a fost prelungită ulterior cu un an, până la sfârşitul lunii octombrie 2010.

Măsura a distorsionat piaţa de gaze iarna trecută, afectând mai ales consumatorii casnici, care au trebuit să consume mai multe gaze din import decât ar fi trebuit în mod normal.
Membrii Federaţiilor Patronatelor din Chimie şi Petrochimie şi cei ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie (FSLCP) au pichetat, săptămâna trecută, sediile Guvernului şi Ministerului Economiei, cerând prelungirea facilităţii de acordare de gaze interne pentru firme.