Evenimentul Zilei > Actualitate > Pentru PRIMA DATĂ în Finlanda un BĂRBAT transgender a NĂSCUT
Pentru PRIMA DATĂ în Finlanda un BĂRBAT transgender a  NĂSCUT

Pentru PRIMA DATĂ în Finlanda un BĂRBAT transgender a NĂSCUT

Bărbat transgender care a născut a iscat polemici în Finlanda. Bebeluşul a cântărit 4 kg şi lungimea de 53 de cm, a povestit publicaţiei locale Lannen Media.

Pentru început bărbatul s-a supus unei terapii hormonale pe bază de testosteron iar în 2015 şi-a schimbat legal sexul din bărbat în femeie. Identitatea sa n-a fost făcută publică, tocmai pentru a-i proteja familia. Cazul suscită polemici în Finlanda fiindcă legea cere ca pentru a înregistra schimbarea de gen de la bărbat la femeie trebuie o probă a ''infertilităţii''.

Bărbatul, de 30 de ani, şi-a schimbat sexul înainte de a se supune operaţiei pentru completa tranziţie fizică şi a hotărât aceasta pentru a încerca să rămână gavid cu soţul. Medicii finlandezi spun că pacienţii transgender nu mai sunt fertili atunci când cura cu testosteron a fost folosită o lungă perioadă. În acest caz, perechea a hotărât să suspende cura hormonală, iar ciclul menstrual a revenit.

''Vor ca societatea să-mi spună mie ce să fac cu corpul meu şi cu viaţa mea? Nimic nu mă poate opri! Sunt o fiinţă liberă'', a declarat ziarului finlandez proaspăta mămică, Helsingin Sanomat, în timpul sarcinii. Medicii se temeau că precedenta cură hormonală ar fi putut condiţiona rezultatul sarcinii, dar n-au exista probleme. Perechea a declarat că doreşte să crească copilul într-un mod neutru din punct de vedere al genului.

În ultimii ani, organizaţiile care apără drepturile omului au criticat Finlanda, unica ţară care cere infertilitatea pentru a permite schimbarea de sex. În acest caz, autorităţile au asumat un comportament flexibil, garantând lui Sanomat paternitatea. Cazul nu e unic în lume, dar persoanele transgender însărcinate sunt destul de rare. Printre acestea, în 2008, un bărbat american a dat viaţă unei fetiţe înainte de a se supune operaţiei chirurgicale de schimbare a sexului, notează Il Giornale.