Evenimentul Zilei > Economie > Finanţare pentru „prima firmă”
Finanţare pentru „prima firmă”

Finanţare pentru „prima firmă”

În 2011, tinerii care vor să demareze o afacere pe cont propriu pot obţine un grant de până la 10.000 de euro.

Pe lângă un grant de 10.000 de euro, tinerii care vor să-şi înfiinţeze prima firmă pot obţine şi un credit bancar de maximum 100.000 de euro, girat de Fondul Naţional de Garantare, potrivit revistei "Capital".

După ce şi-a înregistrat compania la Registrul Comerţului, întreprinzătorul va trebui să încarce on-line planul său de afaceri, care va primi instantaneu un scor ce îl poate califica pentru obţinerea fondurilor nerambursabile de 10.000 de euro.

Selecţie electronică

Tinerii întreprinzători vor putea – de la jumătatea lunii ianuarie sau cel târziu de la începutul lunii februarie, după aprobarea bugetului pe 2011 – să completeze on-line aplicaţia, dă asigurări Dumitru Nancu, vicepreşedintele Agenţiei pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (AIPPIMM).

"Aplicaţia on-line este gata. Acum se fac ultimele verificări. Vă pot spune că selectarea solicitanţilor pentru acest gen de sprijin financiar se va face printr- o aplicaţie informatică şi că niciun funcţionar nu va putea interveni", a subliniat Nancu. El spune că, la punctaje egale, calculatorul va alege aplicantul care a transmis primul planul de afaceri.

5.000 de noi locuri de muncă

Programul ar putea fi accesat de 500 până la 1.000 de beneficiari din rândul tinerilor întreprinzători, anul viitor. Drept urmare, s-ar putea crea între 2.000 şi 5.000 de noi locuri de muncă.

"Explicaţia este simplă: nu toţi vor reuşi să obţină punctajul pentru 10.000 de euro. De aceea, numărul beneficiarilor ar putea să fie mai mare de 500. Pe de altă parte, dacă alte programe pe care le derulăm nu vor avea succesul scontat, atunci banii vor fi realocaţi către acest program", adaugă vicepreşedintele AIPPIMM.

Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii, afirmă că mediul de afaceri este neplăcut surprins de faptul că un proiect de lege, care ar fi stimulat creşterea economică, a rămas la nivel declarativ şi nu a fost pus în practică în acest an.

"Pentru că ordonanţa a rămas anul acesta pe hârtie, s-au pierdut cel puţin 1.000 de firme noi şi peste 4.000 de locuri de muncă ", a spus Nicolescu.