FILMUL EVZ: Egipteanul (The Egyptian)

FILMUL EVZ: Egipteanul (The Egyptian)

Un film istoric, specific epocii de aur a cinematografiei americane, cu decoruri autentice.

Bazată pe romanul lui Mika Waltari şi regizat de Michael Curtiz, acţiunea se petrece în Egipt, cu câteva secole înainte de Hristos. Tânărul vindecător Sinuhe (Edmund Purdom), un orfan sărac, devine un medic strălucit şi este numit în slujba noului Faraon, pe care reuşeşte să-l ajute să depăşescă crizele de epilepsie care-l chinuiau.

Triumfurile şi tragediile personale ale lui Sinuhe sunt trăite în contextul evenimentelor turbulente ce au avut loc în acea perioadă în Egipt. În timp ce Sinuhe devine parte a intrigilor de la curte, având chiar o relaţie cu Nefer (Bella Darvi), o prostituată babiloniană, secrete bizare îi sunt dezvăluite, iar el găseşte răspunsurile la întrebările pe care şi le-a pus încă de la naştere.

Acurateţea istorică a filmului poate lasă de dorit, dar conţine intrigă şi personaje interesante. Comploturi au avut însă loc şi în spatele camerei. Marilyn Monroe a încercat din răsputeri să obţină rolul lui Nefer, dar producătorul Darryl F. Zanuck i l-a acordat Bellei Darvi, amanta sa la acel moment, de care s-a săturat însă după ce o distribuise deja în şapte filme.

Probleme au fost şi cu Marlon Brando, care a semnat un contract pentru interpretarea rolului principal, dar, în ultima clipă, s-a răzgândit. Producţia a costat 4,2 milioane de dolari (o sumă enormă în 1954) şi a fost nominalizată la Oscar pentru imagine.

22.15 - TVR 1

<object width="560" height="445"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/xdUAzuNSdjE?fs=1&amp;hl=en_GB"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/xdUAzuNSdjE?fs=1&amp;hl=en_GB" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="560" height="445"></embed></object>

Ne puteți urmări și pe Google News