Filmul clonării umane

Filmul clonării umane

Experimentele unui controversat medic american, care încearcă să obţină primii copii clonaţi, vor fi prezentate sub formă de documentar pe Discovery Channel.

Un controversat specialist în fertilitate susţine că a clonat 14 embrioni umani şi că a implantat 11 dintre ei în uterele a patru femei care îşi dăduseră anterior consimţământul să poarte sarcinile şi să dea astfel naştere unor copii clonaţi, relatează cotidianul britanic „The Independent”.

Întregul proces a fost înregistrat de un cineast independent care a dat asigurări că declaraţiile medicului Panayiotis Zavos, cetăţean american de origine cipriotă, sunt adevărate. Peter Williams, un renumit realizator de filme documentare, a filmat eforturile medicului care vor face subiectul unei serii difuzate de Discovery Channel.

Specialistul şi-a desfăşurat cercetările, începând cu anul 2003, într-un laborator secret, localizat, probabil, undeva în Orientul Mijlociu, unde clonarea embrionilor umani nu este interzisă de lege, aşa cum este cazul în Marea Britanie şi în multe alte ţări. Doctorul Zavos mai deţine astfel de clinici de fertilizare în Cipru şi în statul american Kentucky.

Ne puteți urmări și pe Google News

Primul om clonat, în doi ani

El a explicat publicaţiei britanice că pacienţii săi, trei cupluri şi o femeie, provin din Marea Britanie, Statele Unite şi o ţară neidentificată din Orientul Mijlociu. Nici unul dintre embrionii implantaţi în uterele pacientelor sale nu a generat o sarcină viabilă, dar Zavos a precizat că acesta este doar „primul capitol” al eforturilor sale susţinute de a clona o fiinţă umană cu ajutorul celulelor prelevate din pielea „părintelui”.

„Dacă ne intensificăm eforturile, putem avea primul copil clonat într-un an sau doi”, a subliniat el. Deşi contestat de majoritatea oamenilor de ştiinţă, specialistul a fost contactat de zeci de cupluri afectate de infertilitate. „Până în prezent, avem peste 100 de solicitări”, a explicat acesta.

Zavos a mai spus că a produs embrioni clonaţi ai unor persoane decedate, la rugămintea rudelor, dar a subliniat că nu intenţionează să implanteze astfel de embrioni. Următoarea etapă în eforturile de creare a copiilor clonaţi va consta în noi teste efectuate pe alte 10 cupluri, a precizat acesta.