Filiera irlandeză: spălare de bani, în vizorul poliţiei
- Vladimir Tism ăneanu
- 26 mai 2010, 21:27
Condamnat pentru terorism în Marea Britanie, Cornelius Michael Mc Fadden este anchetat, la Bucureşti, pentru delapidare, bancrută frauduloasă şi alte infracţiuni contabile.
Fostul terorist IRA Cornelius Michael Mc Fadden, condamnat, în Anglia, la 15 ani de închisoare, este cercetat, în România, pentru spălare de bani, bancrută frauduloasă, delapidare şi alte infracţiuni la Legea Contabilităţii.
Dosarul se află la Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti - Serviciul de Investigare a Fraudelor (Biroul 3 Instituţii Bugetare şi Corupţie) şi este coordonat de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti. În aceeaşi cauză mai sunt cercetaţi Eoin Cooke, afaceristul irlandez pe care Mc Fadden îl reprezintă, Gabriel Predescu, mâna dreaptă din România a combatantului IRA şi avocatul Cătălin Crăciunescu, fiul vicepreşedintelui PNL Gorj.
Delapidare şi spălare de bani
Dosarul a fost constituit ca urmare a unor plângeri depuse de un alt irlandez, Oliver Patrick Cadogan, asociat cu reclamaţii în compania Gempat Proprietăţi, care construieşte o fabrică pentru Wavin (producător european de conducte din plastic), în Popeşti Leordeni. Cadogan este, şi el, urmărit penal, pentru delapidare şi folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii de unde ar fi scos ilegal un milion de lei, în folosul propriu. Dosarul este înregistrat tot la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliţiei Bucureşti.
La rându-i, Cadogan îi acuză pe Cooke şi Mc Fadden că ar fi devalizat firma, după ce l-ar fi îndepărtat din funcţia de administrator. Oliver Cadogan susţine, într-un „Denunţ” înaintat Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, că cei doi „au început să folosească fondurile Gempat în scopuri contrare intereselor acesteia: au încheiat contracte cu firme inexistente, la preţuri fictive, pentru servicii nelivrate, mult peste preţul pieţei, cu firme înfiinţate de asociaţii săi în infracţiuni, în scopul delapidării şi spălării banilor”.
Între aceste firme, Oliver Patrick Cadogan nominalizează Conrom (Gorj) şi MacPhaiden Târgu-Jiu, ambele controlate de Cornelius Michael Mc Fadden.
Circuitul banilor
SRL-urile lui Mc Fadden incriminate de Cadogan au încasat, în decembrie 2009, o tranşă de 65.000 de euro de la Gempat în baza unor contracte de servicii. Gabriel Predescu, administratorul firmelor lui Mc Fadden, are o altă variantă: „Conrom a executat canalizarea fabricii din Popeşti Leordeni, pentru Gempat. A fost lucrare serioasă. MacPhaidin Tg.-Jiu a prestat consultanţă, dar banii aceia sunt, de fapt, remuneraţia mea de manager, pentru că eu nu sunt angajat, oficial, în România, ci în Irlanda la firma lui Mc Fadden.”
Banii care se învârt în suveica Gempat îi aparţin fostului insurgent IRA. Deşi, în acţionariatul Gempat Proprietăţi figurează alţi irlandezi, Cornelius Mc Fadden este cel care controlează şi finanţează societatea. Asociatul majoritar (64%), Eoin Cooke, un afacerist de 35 de ani din Dublin, e reprezentat, oficial, de Mc Fadden în firmă. Interesul lui Mc Fadden se explică simplu: el a finanţat Gempat Proprietăţi cu 470.000 de euro printr-un împrumut cu circuit internaţional complicat.
Din documentele obţinute de EVZ reiese că banii provin din „Cornelius Mc Fadden Pension Trust” - fond de investiţii înregistrat în paradisul fiscal olandez. Suma a fost virată în conturile unei companii din Irlanda, Independent Trustee Company Limited (ITC Fund), care e acţionară (11%) în Gempat Proprietăţi. Ulterior, ITC Fund a împrumutat firma românească cu cei 470.000 de euro, în baza unui contract cu termeni foarte permisivi (rate plătibile timp de cinci ani, fără dobândă). Scopul declarat al finanţării: realizarea proiectului Wavin.
În gruparea irlandeză de afaceri patronată de Mc Fadden, finanţarea propriilor firme prin împrumuturi de la asociaţi, este o practică curentă.
„Nu luăm prizonieri”
Mc Fadden susţine că Oliver Cadogan este cel care l-a înşelat. „În conflictul cu Oliver Cadogan nu luăm prizonieri. El s-a supărat fiindcă nu a mai putut fura după ce Eoin Cooke m-a numit pe mine reprezentant în Gempat. A înşelat compania, atribuind lucrări la preţuri supraevaluate socrului său. A scos bani din companie, chiar şi după ce fusese revocat din funcţia de administrator, căci a rămas cu un cont on-line banking, de care nimeni nu ştia, astfel că a transferat bani de pe net, de acasă. Pentru asta, este anchetat penal”.
EXTRAS BANCAR. Irlandezul Mc Fadden a plimbat banii din conturile Gempat în propria firmă de consultanţă
ACUZAŢII DE ŞPAGĂ LA ANAF
Rambursare ilegală de TVA
În denunţ, Oliver Cadogan susţine că Gabriel Predescu ar fi mituit funcţionari ANAF în vederea aprobării unei rambursări de TVA în valoare de aproximativ 600.000 de euro.
Cadogan explică mecanismul: „Din TVA-ul primit, Gempat Proprietăţi a plătit 311.273 lei, către firma Soft Audit, sub formă de comision mascat pentru nişte servicii. Prin Soft Audit, din suma rambursată s-au luat aproximativ 72.000 de euro, iar după achitarea taxelor către stat, suma rămasă, de aproximativ 60.000 de euro, a fost scoasă de Predescu din Soft Audit şi dată funcţionarilor ANAF pentru serviciile de favorizare a rambursării de TVA”.
Predescu, respinge acuzaţiile lui Oliver Cadogan şi susţine că Soft Audit a fost plătită în baza unui contract legal, pentru serviciile de contabilitate prestate pentru compania Gempat Proprietăţi.
EXCLUSIV EVZ
Terorist IRA, în afaceri cu statul român
EVZ a dezvăluit ieri că irlandezul Cornelius Michael Mc Fadden face afaceri în România după ce a executat, în Anglia, 15 ani de închisoare pentru terorism. În 1974, a terorizat Londra, aruncând în aer muzee şi malluri.
În 2010, Mc Fadden învârte contracte de 11,5 milioane de euro cu zece primării din Gorj, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia şi Complexul Energetic Turceni. Mc Fadden are afaceri şi-n Libia - ţara în care, pe vremuri, se antrena în taberele de instrucţie ale Frontului Popular pentru Eliberarea Palestinei.
În tinereţe, irlandezul a activat în Provisional IRA (Armata Republicană Irlandeză Provizorie) - gruparea paramilitară care a marcat istoria cu peste 1.800 de cadavre.
CITIŢI ŞI:
- Terorist IRA, în afaceri cu statul român
- DRUMUL BANILOR: Filiera irlandeză
- Oamenii lui Connie