Fii mai tânăr cu 10 ani!

Fii mai tânăr cu 10 ani!

Elimină excesul de grăsime care te poate predispune la diabet, ia suplimente de vitamina D şi plimbă-te o jumătate de oră pe zi.

Kilogramele în plus îţi afectează sănătatea şi cresc riscul de a face diabet de tip 2 sau chiar anumite tipuri de cancer. Ca să arăţi cu 10 ani mai tânăr, experţii americani citaţi de publicaţ ia „Prevention“ împreună cu specialişti români te sfătuiesc să-ţi iei un animal de casă care te poate feri de depresie, să consumi alimente bogate în vitamina D şi să fii atent la semnele care anunţă o boală de ochi asociată cu vârsta. Rămâi la greutatea pe care o aveai la 18 ani. Ca să verifici asta, probează din când în când hainele de la 18 ani. „Imediat după recomandarea de a nu fuma, acesta este următorul lucru pe care îl poţi face pentru a rămâne sănătos şi pentru a trăi mult timp“, afirmă Walter Willett, şeful departamentului de nutriţie la Harvard School of Public Health.

„Ar fi de preferat să rămânem la această greutate, dar în calculul greutăţii ideale este inclusă şi vârsta. Odată cu vârsta, în acest calcul este inclusă o creştere uşoară în greutate“, afirmă Eduard Adamescu, medic specialist diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice la Cabinetul de diabet zaharat şi obezitate Moşilor din Bucureşti. Celulele de grăsime produc hormoni care cresc riscul de a face diabet de tipul 2. De asemenea, grăsimea în exces poate creşte riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer. Ia-ţi un animal de casă. Acesta îţi poate creşte şansele de a supravieţui după un atac de cord sau de a depăşi o depresie, susţine James Serpell, director la Center for the Interaction of Animals and Society at the University of Pennsylvania. În plus, animalele de casă te pot proteja de hipertensiune. „Un animal de casă este util şi în creşterea copiilor, deoarece îi ajută să înveţe un alfabet emoţional“, susţine psihologul Bogdan Lucaciu. Dublează-ţi consumul de vitamina D. În mod normal, aceasta se produce în piele când stai la soare. Odată cu vârsta însă, acest proces are de suferit, crescând astfel riscul de a face osteoporoză, scleroză multiplă şi diferite tipuri de cancer. „Dacă nu consumi mult peşte, în mod sigur ai nevoie de suplimente de vitamina D“, spune Meir Stampfer, şeful departamentului de epidemiologie de la Harvard School of Public Health.

„Femeile aflate la menopauză şi copiii foarte mici au mai multă nevoie de vitamina D. Copiii au nevoie de un plus de vitamina D datorită creşterii osoase. Pentru aceştia, suplimentele de vitamina D sunt necesare pentru prevenirea rahitismului“, completează Eduard Adamescu. Protejează-ţi ochii. Acizii omega 3 din alimente sau din suplimentele nutritive te pot proteja de degenerescenţ a maculară, afecţiune asociată cu vârsta, manifestată prin pierderea vederii. Suplimentele nutritive pot reduce cu 25% riscul de a orbi dacă sunt luate la primele semne ale bolii, spune John Paul SanGiovanni, cercetă tor la National Eye Institute. Fă mişcare. O jumătate de oră de plimbare pe zi, de cinci ori pe săptămână, îţi poate face arterele flexibile, susţine Hirofumi Tanaka, profesor asociat la University of Texas. Miş- carea reduce şi riscul de diabet, depresie, de îmbătrânire a pielii şi de a dezvolta anumite tipuri de cancer.

„Un om sănătos urcă patru etaje de bloc nou fără să fie necesar să se oprească. La urcat, efortul e cardiorespirator, iar la coborât, strict muscular. Dacă nu ai probleme cu inima, îţi poţi îmbunătăţi condiţia fizică urcând de două ori patru etaje“, explică Vlad Haralambie, medic la Institutul Naţional de Medicină Sportivă din Bucureşti. Ceartă-te cu cap. Discuţiile neplă cute în cuplu pot creşte riscul de a dezvolta cheaguri pe artere. „E normal să te mai cerţi cu partenerul de viaţă, dar contează cum faci asta“, spune Ronald Glaser, imunolog la Ohio State University. ANTISTRES Respiră adânc şi mănâncă încet! Stresul de la serviciu sau din trafic creşte nivelul de cortizol, hormon al stresului, ducând la creşterea tensiunii şi la fragilizarea sistemului imunitar. Stresul cronic favorizează apariţia aterosclerozei şi poate afecta regiuni din creier implicate în învăţare şi în menţinerea dispoziţ iei. Ca să scapi de stres, meditează, respiră adânc, scrie sau cântă, te sfătuieşte Bruce Rabin, director medical la Healthy Lifestyle Program de la University of Pittsburgh Medical Center, SUA.

Pauza de prânz este o altă soluţie prin care poţi diminua efectele stresului. „Timpul pentru masticaţie trebuie să fie mai mare şi este important să nu te enervezi când mănânci. Nu asocia cantităţi mari de lichide cu altele de alimente solide, deoarece lichidele grăbesc avansarea produselor solide în stomac, provocând dureri în capul pieptului“, te sfătuieşte Doru Cristian Gavrilă, medic internist la Policlinica Nr. 2 din Brăila.

Ne puteți urmări și pe Google News