Iar dacă d-stră veți publica într-o ediție de sâmbătă versurile ”Basarabie Română” faceți un gest mai mult decât frumos.

Basarabie Română!
”Basarabie Română….
Hai să dăm mână cu mână!”
”Tu cu Mine Eu cu Tine,
Să ne fie din nou bine,
Cum eram Noi altădată-
Mamă Fată laolaltă-
Când jucam Noi împreună,
Hora, sârba cea străbună!”
”Mamă lângă Fiica-i dragă,
Fiica la Ea în Ogradă
Și să vadă lumea întreagă,
Cum Carpații ne dezmiardă…!”
”Să vadă Mamă voioasă,
Cu-a ei Fiică iar la masă,
Să-nceapă o viață nouă”
”Eu cu Tine, Tu cu Mine,
Împreună amândouă-Fiică, Mamă-
Să dăm Nației Române:
Glasul dorului ce cheamă”
”Haide, haide…Fată Dragă!”
”Hai la hora ce ne leagă,
Hora veche strămoșească…
Hora noastră Românească!”
”Hai c-ajunge de când plângem!”
”Hai ca lacrima s-o stingem,
Că plângem…Scumpo!…de mult,
De când stavilă-i la Prut…
De când Estu ni-i pustiu,
Fără Tine-i mort, nu-i viu…!”
”Fără Fata lui Străbună
Basarabie Română!”

Ion Călin, Băleni, Galați
Dac-ar ajunge și la domnul Dan
Ghirtoacă ar fi și mai frumos.

Facultate de Medicină sau școală profesională, la Craiova?

Stimați redactori,

Scandalul de la Facultatea de Medicină din Craiova mi-a adus aminte de o întâmplare din 1988. În acel an mi-am însoțit fiica la București la examenul de admitere la Facultatea de Medicină. Așteptând-o să iasă de la examen, în parcul din apropierea facultății m-am întâlnit cu un alt tată care și el își aștepta fiica ca și mine. Intrând în vorbă, am aflat că este craiovean. Mirat, l-am întrebat de ce n-a dat fiica lui examen la Craiova. Răspunsul său: păi, ce? aia nu e facultate, este școală profesională!

Au trecut de atunci 27 de ani.

Cu stimă, M. Costea

Povestea unui înec și a operațiunii de salvare, de la Jupiter

Subsemnatul, Răducu Coman Florinel, domiciliat în Brașov, prin prezenta solicit o rectificare deoarece consider că mi-a fost lezată grav demnitatea și onoarea prin difuzarea unei stiri preluata în urma postării unui filmuleț pe youtube. Vreau să menționez că nu doresc să-mi fac niciun fel de reclamă și nu doresc să profit în urma acestui subiect. Solicitarea este în legătură cu un reportaj difuzat la știrile ProTV în legătură cu operațiunea de salvare de la Jupiter.

S-a menționat eronat că salvamarii au salvat de la înec doi turiști

Eu am fost unul din cei doi turiști însă lucrurile s-au desfășurat altfel și există martori care să confirme acest lucru. Salvamarii și scafandrii ar fi căutat un mort (ca la Neptun) deoarece au venit după 20-25 de minute iar turistul care a fost dus în larg nu știa să înoate. Vă voi povesti mai jos cât mai scurt ce s-a întâmplat.

Eram cu familia pe plajă (soția și doi copii) și am văzut un băiat (ulterior am aflat că era băiatul responsabil cu sezlongurile) care striga că se îneacă cineva și fugea către mare cu 2 plute (pluta este legată de un ham cu o frânghie de 3-4 metri) moment în care m-am ridicat de pe cearșaf și am fugit după el. În apropierea stâncilor era un turist care era luat de valuri și dus în larg. Băiatul de la sezlonguri a sărit de pe stânci cu o plută și s-a dus către turist iar eu am luat cea de a doua plută din mâna prietenului turistului aflat la ananghie și am înotat către cei doi. Când am ajuns la ei am avut grijă ca turistul să fie în siguranță pe cele 2 plute și împreună cu băiatul de la sezlonguri am încercat să vedem cum putem să revenim la mal. Menționez că eram la 70-100 de metri paralel cu digul și erau valuri foarte mari (peste 2 metri). Am vorbit cu băiatul de la sezlonguri să înotăm legați de hamuri și să-l tragem pe turist însă băiatul era foarte obosit și nu am reușit.

Am încercat să-i trag pe amândoi însă era imposibil.

Am vrut să înot înapoi la mal să iau o frânghie să-i tragem cu ajutorul celorlalți turiști însă mi-a fost frică să-i las pe cei doi singuri în larg mai ales că aveam cele 2 plute și era imposibil să ne înecăm până venea cineva cu o plută. În cele din urmă (după 20-25 de minute) au sosit doi salvamari cu un skijet și un colac de salvare și am pornit cea de a doua parte a operațiunii de salvare. Practic această operațiune a fost considerată operațiunea de salvare în timp ce ea a fost doar o operțiune de tractare din apă cu ajutorul unei skijet. Băiatul de la sezlonguri care era foarte obosit s-a urcat pe skijet și a legat o sfoară de el. Eu am pus colacul de salvare pe turist și l-am ținut îmbrățișat cu ambele mâini ținându-mă de sfoara legată de skijet. Nu este nicio plăcere să fii smucit de mâini de forța skijet-ului și de aceea m-am ales cu ceva răni la mâini. O altă problemă pe care am întâmpinat-o a fost că nu aveam șortul legat și riscam să ajung la mal în fundul gol. Se poate observa în filmuleț că primul lucru când am ajuns la mal a fost să-mi ridic șortul. Am fost duși la țărm și m-am dus cuminte la cearșaf unde am fost certat de soție pe motiv că avem doi copii de crescut și sunt inconștient. De asemenea prietenii cu care eram pe plajă mi-au spus că nu sunt normal la cap. Am fost informat că operațiunea a durat 30 de minute însă pentru mine au părut 5 minute. M-am salutat cu băiatul de la sezlonguri și m-am întins obosit pe cearșaf. După 5 minute a venit salvamarul din zona respectivă (un băiețel slăbuț) care mi-a mulțumit și s-a justivicat că a fugit să aducă de undeva un skijet însă proprietarul acelui skijet nu a vrut să i-l dea. După încă 10 minute pe plajă au venit mai mulți salvamari care au început să fluiere după turiști. Menționez că am făcut înot de performanță și nu am fost niciun moment în pericol de înec așa cum se menționează eronat în reportaj. De asemenea menționez că nu am nevoie de publicitate însă după ce am văzut reportajul mi s-a făcut scârbă și am avut un sentiment foarte dureros. Vă pot spune cu toată sinceritatea că îl consider erou pe acel băiat de la șezlonguri care fără nicio ezitare a sărit de pe stânci și l-a ajutat pe turist chiar dacă nu era de datoria lui.

Vă solicit câteva modificări importante care au fost neadevărate în știrea de la ProTv:

A fost un singur turist salvat. Cel de-al doilea turist am fost eu și împreună cu băiatul de la șezlonguri l-am salvat pe primul.

Nu a existat niciun mesaj de avertizare din partea salvamarilor.

În timpul operațiunii de salvare nu a strigat nimeni după ajutor deoarece totul era sub control.

Salvamarul de pe plajă a fugit de la locul de muncă.

Cei doi salvamari care au sosit cu skijetul s-au comportat profesionist și au finalizat cu succes operațiunea de scoatere.

Pe tot parcursul operațiunii turistul salvat a fost în siguranță.

Pentru orice informații suplimentare vă stau la dispoziție la tel. 0745.189.529

Cu stimă, Răducu Coman Florinel

Dragi cititori,

Această pagină vă este dedicată în fiecare sâmbătă. Am vrea să cuprindă cât mai multe semnale de la dumneavoastră, de aceea vă rog să ne trimiteți texte scurte, despre lucruri de interes public, lucruri care vă frământă și cărora nu le-ați găsit rezolvare.

Așteptăm scrisorile dvs. pe adresa: „Evenimentul zilei, Bd. Dimitrie Pompeiu, nr 6, sect. 2, București”. Vă mulțumesc pentru că ne sunteți aproape! Să aveți o săptămână minunată!

Simona Ionescu, redactor șef

Evenimentul zilei nu își asumă responsabilitatea pentru conținutul scrisorilor primite de la cititori