Evenimentul Zilei > International > DEZVĂLUIRILE UNUI FOST AGENT CIA. Fidel Castro ştia că preşedintele american JFK va fi asasinat
DEZVĂLUIRILE UNUI FOST AGENT CIA. Fidel Castro ştia că preşedintele american JFK va fi asasinat

DEZVĂLUIRILE UNUI FOST AGENT CIA. Fidel Castro ştia că preşedintele american JFK va fi asasinat

Liderul cubanez Fidel Castro ştia că preşedintele John F. Kennedy va fi asasinat pe 22 noiembrie 1963. Dezvăluirea aparţine unui fost agent CIA, aflat la pensie, care a scris o carte despre incidentul din Dallas, de acum 48 de ani. Cartea urmează a fi publicată în curând.

Brian Latell a fost angajat al CIA în anii 1960 pe post de analist al afacerilor SUA în relaţia cu Cuba şi, apoi, şef al filialei CIA pentru America Latină. El are toată certitudinea atunci când afirmă faptul că liderul de la Havana era la curent cu planurile de asasinare, relatează ediţia de astăzi a publicaţiei electronice dailymail.co.uk.

În ultimul volum în care se relatează despre asasinarea lui JFK, "Secretele lui Castro – CIA şi Maşinăria de Informaţii a Cubei", autorul dezvăluie că în dimineaţa zilei de 22 noiembrie, Fidel Castro a cerut agenţilor săi să nu mai monitorizeze comunicaţiile banale ale CIA şi să se concentreze asupra "oricărui detaliu, oricât de mic, care vine din Texas". La numai patru ore de la acest ordin, toată presa americană anunţa decesul lui John F. Kennedy, în urma unui asasinat comis în Dallas.

Fidel ştia numele asasinului

Mai mult decât atât, Fidel aflase din timp şi numele celui care urma să comită asasinatul, simpatizantul comunist Lee Harvey Oswald. "Fidel ştia despre intenţiile lui Oswald, dar nu a facut nimic pentru a-l opri", mai scrie fostul agent CIA Brian Latell în cartea sa. Informaţiile pe care Brian Latell le dezvăluie au fost aflate de la agenţi de informaţii de pe teritoriul Cubei. Cu toate acestea, Latell nu susţine ipoteza conform căreia Fidel Castro ar fi cerut asasinarea preşedintelui american, din lipsă de dovezi.

"Nu spun că Fidel a ordonat crima şi că Oswald se afla sub comanda lui. Este posibil să fi fost, însaănu am dovezi pentru acest lucru. Dar, tot ce am scris în carte este susţinut de documente. A vrut Castro să-l vada mort pe Kennedy? Da. Pentru că se temea de Kennedy şi ştia că acesta îl vânează. În mintea sa, probabil Castro avea impresia că este în legitimă apărare", spune fostul agent CIA, într-un interviu de promovare al cărţii sale, acordat publicaţiei "The Miami Herald".

Un alt argument care susţine ideea că Fidel Castro ştia despre planurile de asasinat este un alt document al CIA, care arată că, în discuţiile agenţilor de informaţii cubanezi, ascultate de americani, imediat după asasinarea lui JFK, Oswald era un personaj despre care se ştiau foarte multe lucruri. Cei din Cuba aveau aproape un dosar întreg cu date despre Lee Harvey Oswald, în contextul în care presa americană dezvăluise, până în acel moment, doar informaţii sumare.

Oswald, supărat că nu a obţinut viza pentru Cuba: "Îl voi ucide pe Kennedy pentru asta!"

Fostul agent CIA a obţinut cele mai multe informaţii pentru cartea lui de la fostul agent de informaţii cubanez Fiorentino Aspillaga Lombard, refugiat în SUA în 1987. Lombard i-a declarat autorului, că imediat după ce a ajuns în SUA, le-a spus celor de la CIA că Fidel Castro a cerut, în mod special, ca agenţii responsabili cu monitorizarea informaţiilor din SUA să le asculte pe cele care veneau din Texas. Însă, această informaţie nu a fost dezvăluită publicului până la interviul pentru cartea lui Brian Latell "Secretele lui Castro – CIA şi Maşinăria de Informaţii a Cubei".

La rândul său, fostul spion al FBI Jack Childs i-a povestit lui Latell de un alt incident în care a fost implicat Oswald, înainte de asasinarea lui JFK. Cu câteva luni înainte de 22 noiembrie 1963, Oswald a pătruns în sediul Ambasadei Cuba din SUA, cerând viză. În momentul în care a fost refuzat, Oswald ar fi strigat: "Îl voi ucide pe Kennedy pentru asta!".

Brian Latell mai scrie în cartea sa despre tentativele celor de la CIA de a-l asasina pe Fidel Castro, folosind metode dintre cele mai diverse, de la trabucuri explozive, la stilouri otrăvite. Toate tentavivele s-au oprit în momentul în care JFK a fost asasinat.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: