Reporteri ai publicaţiei "News of the world" au pretins că sunt o familie bogată din Orientul Mijlociu şi i-au făcut o ofertă lui Rafiq Qureshi pentru cumpărarea fetiţei.

"Trebuie să mă gandesc la ce este cel mai bine pentru mine, pentru familia mea şi pentru viitorul fiicei mele", a explicat el presupuşilor cumpărători, motivând că îşi va scoate familia din sărăcia ghetourilor.

Preţul iniţial al fetiţei era de 75.000 de dolari, însă "valoarea" ei a crescut odată cu succesul filmului "Vagabondul milionar".

"Copilul este special acum. Este un copil de Oscar", a intervenit şi unchiul fetiţei.

Rafiq susţine că este falit şi că producătorii filmului i-au exploatat copilul, el neprimind niciun ban pentru prestaţia fiicei sale.

După ce jurnaliştii şi-au dezvăluit identitatea, tatăl Rubinei a negat acuzaţiile.

Un reprezentant al organizaţiei "Salvaţi copiii" a atras atenţia asupra acestui caz şi a apreciat că autorităţile indiene ar trebui să respecte convenţiile internaţionale privind forţa de muncă, pentru a eradica formele grave de trafic şi exploatare a copiilor.

Acuzaţii de exploatare

Fotografiile copiilor care, deşi au avut roluri importante în filmul premiat, trăiesc în continuare în mahalalele sărăcăcioase din Mumbai, au făcut înconjurul lumii.

Lansarea peliculei în India a generat confflicte de stradă. Locuitorii cartierelor sărace din Mumbai nu au împărtăşit entuziasmul publicului american şi nu au apreciat laudele criticilor de peste Ocean, simţindu-se ofensaţi atât de titlul, cât şi de subiectul filmului.

Potrivit informaţiilor apărute în presa internaţională, Azharuddin Ismail, care interpretează rolul copilului Salim – fratele lui Jamal, şi Rubina Ali (rolul tinerei Latika – iubita personajului principal) au fost plătiţi cu doar 2.000, respectiv 800 de euro pentru o lună de filmări.

Puşi în faţa acestor acuzaţii, regizorul Danny Boyle şi producătorul Christian Colson au anunţat, la sfârşitul lunii trecute, că au înfiinţat fonduri fiduciare pentru Rubina şi Azharuddin, din care vor fi plătite cheltuielile de şcolarizare, urgenţele medicale şi "cheltuielile de bază ale vieţii".

Ei au declarat că actorii au primit sume care depăşesc venitul mediu din India şi că au mers la şcoală pentru prima oară în viaţa lor.

Opt premii Oscar

"Vagabondul milionar" este povestea halucinantă a unui tânăr de 18 ani, crescut în condiţiile aproape inumane din suburbiile oraşului Mumbai, aflat la doar un pas distanţă de câştigarea marelui premiu al concursului "Vrei să fi miliardar?" – variantă indiană.

Pelicula a fost marele câştigător al celei de-a 81-a ediţie a premiilor Oscar, obţinând prestigiosul trofeu la următoarele categorii:

·      Cel mai bun film

·      Cel mai bun regizorDanny Boyle

·      Cel mai bun scenariu adaptatSimon Beaufoy

·      Cea mai bună imagine

·       Cel mai bun montaj sonor

·       Cel mai bun montaj

·       Cea mai bună coloană sonorăA.R. Rahman

·       Cea mai bună melodie originalăA.R. Rahman şi Singh Gulzar ("Jai Ho")