Fermierii varsă lapte şi fluieră pentru subvenţii

Fermierii varsă lapte şi fluieră pentru subvenţii

Lapte vărsat pe trotuar, scandări contra oficialilor guvernului, zgomot de tălăngi şi fluierături, cam aşa s-a desfăşurat ieri pichetul agricultorilor din Ilfov şi Giurgiu din faţa Ministerului Agriculturii.

Revendicările membrilor Agrostar vizează plata subvenţiilor restante pe anul 2009, reducerea cu 50% a preţului motorinei pentru agricultură, la pompă, reducerea TVA pentru produsele agricole la 5%, obţinerea unei derogări de la Comisia Europeană pentru menţinerea ajutoarelor de stat şi în 2010 (motorină, irigaţii, calitatea laptelui, pasăre, ovine, bovine, caprine etc).

Peste 100 de fermieri din cele două judeţe mai sus-menţionate au participat la pichet. Răspunsul ministerului a venit prompt prin vocea secretarului de stat Adrian Rădulescu. „Nu sunt bani”, a declarat acesta citat de Mediafax.   Revendicări punctuale

Legat de plângerile pe care fermierii le-au avut cu privire la plăţile APIA, Rădulescu a afirmat că până în luna aprilie se vor plăti restanţele către 850.000- 900.000 de fermieri şi speră să finalizeze toate plăţile până la sfârşitul lunii iunie. Când a venit vorba de reducerea TVA-ului pentru anumite alimente, oficialul Ministerului Agriculturii a declarat că acest aspect intră în atribuţiile Finanţelor.

Ne puteți urmări și pe Google News

În cazul subvenţiei pentru motorină, ministerul a transmis Finanţelor un proiect de hotărâre de guvern prin care acciza la acest tip de carburanţi va fi redusă cu 1,16 lei pe litru. Potrivit lui Ştefan Nicolae, preşedintele Agrostar, se încearcă o falimentare a agriculturii româneşti.   „Ministrul ne-a spus că nu sunt bani. Le transmit agricultorilor că în luna mai îi aştept în stradă. Dacă guvernanţii doresc să aibă drumuri blocate în România, să nu dea drumul la banii pentru agricultură”, a spus acesta.