În ultimii ani, foști oficiali și analiști au pus sub semnul întrebării și chiar au ridiculizat politica externă promovată de Biden. Fostul secretar al Apărării, Bob Gates, a scris în memoriile sale că Biden „a greșit în aproape toate subiectele de politcă externă și securitate națională pe care le-a promovat în ultimele patru decenii”.

Având în vedere recentele eve­nimente din Irak, opiniile lui Biden sunt văzute azi într-o altă lumină. Atacurile insurgenților și haosul creat în Irak amintesc de previziunile sale: o națiune devastată de război se îndreaptă spre o divizare pe criterii sectariene, iar problema ar trebui gestionată prin garantarea către sunniți, șiiți și kurzi a unei autonomii mai largi asupra unor părți din țară.

„Unii vor spune că o regionalizare mai puternică ar susține epurarea pe criterii religioase. Dar asta deja se întâmplă, chiar la o scară mai largă”, nota Biden, în 2006, într-un editorial în New York Times. „Alții vor arăta că aceste măsuri vor conduce la divizare, dar ruperea Irakului este deja în desfășurare. Așa cum s-a întâmplat în Bosnia, un sistem federal puternic este viabil și poate preveni alte pericole în Irak”, explica atunci actualul vicepreședinte.

Co-autorul acelui articol, Leslie Gelb, președintele Consiliului pentru Relații Externe, a declarat acum că „aceasta este singura soluție”, potrivit publicației Politico.com „Vaporul nu a plecat încă, este încă timp să facem ceva…Nu știu dacă va funcționa, dar asta ar putea fi unica soluție”, a spus Gelb.

Părerile sunt împărțite, atunci ca și acum. Multe think-tank-uri de la Washington susțin că ideea federalizării Irakului nu este viabilă. „Cred că în final vom avea un Irak împărțit: sudul șiit, nord-vestul sunnit și un nord-est kurd”, a scris pe Twitter jurnalistul americanTom Ricks.