Febra carnavalului

Febra carnavalului

Timp de cinci zile, Brazilia traieste in ritm de samba.

Momentul cel mai asteptat al anului de catre milioane de brazilieni a sosit in sfarsit, ieri s-a dat semnalul de incepere a carnavalului, eveniment ce va culmina luni si marti seara cu defilarea scolilor de samba. Desi carnavalul este sarbatorit in mai multe sate si orase de pe intreg cuprinsul Braziliei, dar si in mai multe tari catolice, Rio de Janeiro este de mai multa vreme privit drept „capitala carnavalului mondial”. Potrivit operatorilor locali de turism, anul trecut, in perioada carnavalului, la Rio au venit peste 700.000 de oameni, dintre care o treime straini.

Un an de munca pentru o seara

Carnavalul inseamna mai intai plajele: Copacabana, Ipanema si Leblon. Sunt locuri unde femeile exotice in bikini sunt principala atractie a petrecerilor diurne si nocturne. Punctul de maxima atractie este insa Sambodromul, arena unde se desfasoara spectaculoasa parada a elevilor scolilor de samba. Anul acesta, in lupta pentru titlul suprem, ce sa va acorda marti, s-au inscris 13 scoli de samba. Majoritatea scolilor isi recruteaza membrii din cartierele sarace ale metropolei braziliene, asa-numitele favelas.

Pentru carnaval se pregatesc care alegorice, de obicei formate din 3.000-5.000 de oameni. Elevii scolii isi aleg tema carului respectiv, compun muzica si versurile, isi fac propriile costume si repeta pe intreg parcursul anului pentru defilarea de pe Sambodrom. Dansatorii isi demonstreaza maiestria imbracati sumar sau chiar complet goi, desi nuditatea nu este oficial admisa.

In paralel cu manifestarile de pe Sambodrom, pe plaja de la Ipanema se organizeaza o parada a homosexualilor, la care participa anual mii de demonstranti. Petrecerea homosexualilor culmineaza cu „Balul comunitatii gay”, desfasurat la clubul Rio Scala. Distractia se termina in zorii zilei de miercuri, cand pentru catolici incepe Postul Pastelui.

Spectatorii devin actori

Turistii straini care vin la Rio pentru carnaval nu se mai multumesc doar sa fie simpli spectatori la dezlantuirea uriasa de energie reprezentata de defilari, ci vor sa ia parte la distractie. In mod bizar, cei mai atrasi de acest eveniment sunt japonezii si finlandezii, popoare care nu au nimic in comun cu temperamentul latin. In ambele tari exista numeroase scoli de samba, iar cei dornici sa defileze pe Sambodrom platesc sute de dolari pentru a-si achizitiona un costum si vin din vreme la Rio pentru a lua parte la repetitii.

„M-am pregatit foarte mult cu cei de la Vila Isabel... sunt incredibili”, spune japonezul Mashu Miyazawa, in varsta de 36 de ani. „Este o ocazie unica in viata”, adauga finlandezul Kirsi Salo (28 de ani). Chiar daca ii accepta pe straini, conducatorii scolilor au grija sa-i imprastie si sa-i ascunda printre ceilalti dansatori mai experimentati, ca nu cumva sa fie depunctati din pricina lipsei lor de talent.

Interese oculte

Sange si sclipici

Cum costumele sunt extrem de scumpe, multe scoli au nevoie de sprijinul unor capi ai lumii interlope. Din aceasta cauza, marea petrecere de la Rio ascunde in spatele ei lupte acerbe intre clanuri, soldate uneori cu crime. Un exemplu este recenta asasinare a vicepresedintelui scolii Salgueiro, impuscat in timp ce se deplasa cu masina prin oras.

Ne puteți urmări și pe Google News