"Dreamgirls" si "Babel" au cele mai multe nominalizari la Premiile Academiei.
S-a deschis sezonul de „vanatoare” a celui mai ravnit premiu din industria filmului: nominalizarile la Premiile Oscar au fost anuntate ieri, in cadrul unei ceremonii organizate in Los Angeles. Cu cele mai multe nominalizari (opt), cursa este condusa de filmul „Dreamgirls”, urmat de „Babel”, cu sapte, iar apoi „Labirintul lui Pan” si „The Queen”, fiecare cu cate sase.
Asa cum era de asteptat, anunturile de ieri nu au adus foarte mari surprize fata de Globurile de Aur, (decernate cu o saptamana in urma si considerate de breasla un fel de „repetitie generala” si „semn prevestitor” pentru pretendentii la Oscar). La majoritatea categoriilor, in general numele se repeta. Vom cunoaste insa castigatorii abia in noaptea de 25 spre 26 februarie, cand va avea loc cea de-a 79-a ceremonie de decernare a premiilor Academiei Americane de Stiinte si Arte Cinematografice (Academy of Motion Picture Arts and Sciences).
Pe urmele Dianei Ross
„Dreamgirls”, o drama muzicala inspirata de grupul The Supremes, a carui vedeta a fost Diana Ross (in film interpretata de cantareata Beyonce Knowles), a obtinut opt nominalizari la Oscar, desi a ratat categoriile cele mai ravnite, Cel mai bun film si Cel mai bun regizor. Daca ne orientam din nou dupa Globurile de Aur, favorita la categoria Cea mai buna actrita intr-un rol secundar ar fi una dintre interpretele din „Dreamgirls”, Jennifer Hudson.
Insa concurenta este mare, iar o reala amenintare o reprezinta filmul „Babel”, din care sunt nominalizate doua actrite in roluri secundare: Rinko Kikuchi si Adriana Barraza. Pe langa Cate Blanchett (pentru „Notes On a Scandal”) sau Abigail Breslin, fetita de numai 11 ani care interpreteaza rolul principal in filmul „Little Miss Sunshine”.
Sanse pentru „Babel”
Filmul „Babel”, regizat de mexicanul Alejandro Gonzalez Inarritu (care are in palmares, printre altele, filmul „21 de grame”) este nominalizat si la categoriile grele: Cel mai bun film si Cel mai bun regizor. La aceste categorii intra in competitie si titani ai filmului, precum Martin Scorsese sau Clint Eastwood. Scorsese are deja un Glob de Aur pentru Cel mai bun regizor, pe care unii s-au grabit sa-l considere un „premiu de consolare”, desi presa internationala anticipa ca un nou esec la Oscar „ar fi prea mult”.
Ca multi altii, Leonardo DiCaprio (care joaca rolul principal in pelicula lui Scorsese) a declarat recent ca este momentul ca Scorsese sa castige, in sfarsit, un Oscar. „Este un fel de gluma faptul ca acest regizor nu a fost recompensat pana acum cu Premiul Oscar pentru munca sa”, a spus el. Ce-i drept, Martin Scorsese, veteranul cinematografiei, a fost nominalizat pana acum de 7 ori pentru Oscar, premiu pe care nu l-a castigat niciodata.
Record de nominalizari
Printre veteranii marelui ecran, candidati la statuia de aur se numara si Meryl Streep, care a doborat recordul in nominalizari la acest premiu (13). De doua ori l-a castigat. Pentru „Diavolul se imbraca de la Prada”, Streep, care are deja un Glob de Aur pentru acest rol, este din nou nominalizata. Concurentele ei sunt Helen Mirren, faimoasa actrita britanica de teatru, innobilata de regina acum patru ani, castigatoare a multor premii internationale pentru rolul reginei din filmul „The Queen”. Judy Dench, castigatoare a doua Globuri de Aur si a unui Oscar, este, de asemenea, un adversar serios pentru Streep. Penelope Cruz ar fi o surpriza, pentru iubitorii filmelor lui Almodovar una foarte placuta.
Incepand cu anul 1996, Academia de Film Americana se concentreaza si asupra peliculelor provenite din afara Americii si recunoaste cu un Oscar „filmele straine”. Anul acesta favoritul este „Labirintul lui Pan”, o productie din Mexic. Desi nici filmul german „Viata celorlalti”, castigator al Premiului de film european, in decembrie 2006, nu trebuie ignorat.
Pariuri
O’Toole, inca prea tanar pentru Oscar?
Leonardo DiCaprio, care nici el s-a bucurat pana acum de un Oscar, este nominalizat drept cel mai bun actor pentru filmul „Blood Diamond”. Sansele pentru el sunt bune, desi il are de infruntat pe Forest Whitaker, care a castigat deja Globul de Aur pentru rolul din „Ultimul rege al Scotiei”.
Un alt concurent demn de luat in seama este Peter O’Toole, care in indelungata sa cariera a fost nominalizat de nenumarate ori la Premiile Academiei, dar s-a ales doar cu un „Oscar de onoare”, in 2004. Pentru ca atunci O’Toole avea de gand sa refuze trofeul, cu justificarea ca ar fi prea tanar pentru el, este posibil ca Academia sa-si repare „gafa” si sa-i acorde unul „pe bune” de data aceasta.
Nominalizari la Oscar
Cel mai bun film
„Babel” „Cartita” („The Departed”) „Little Miss Sunshine” „The Queen” „Letters from Iwo Jima”
Cel mai bun regizor
Alejandro Gonzalez Inarritu - „Babel” Martin Scorsese - „Cartita” („The Departed”) Clint Eastwood - „Letters from Iwo Jima” Stephen Frears - „The Queen” Paul Greengrass - „Zborul United 93” („United 93”) Cea mai buna actrita
Penelope Cruz - „Volver” Helen Mirren - „The Queen” Meryl Streep - „Diavolul se imbraca de la Prada” Kate Winslet - „Little Children” Judi Dench - „Notes on a Scandal”
Cel mai bun actor
Leonardo DiCaprio - „Diamantul Sangeriu”(„Blood Diamond”) Ryan Gosling - „Half Nelson” Peter O’Toole - „Venus” Will Smith - „In cautarea fericirii” („Pursuit of Happyness”) Forest Whitaker - „Ultimul rege al Scotiei”
Cea mai buna actrita in rol secundar
Adriana Barraza - „Babel” Rinko Kikuchi - „Babel” Cate Blanchett - „Notes on a Scandal” Abigail Breslin - „Little Miss Sunshine” Jennifer Hudson - „Dreamgirls”
Cel mai bun actor in rol secundar
Alan Arkin - „Little Miss Sunshine” Jackie Earle Haley - „Little Children” Djimon Hounsou - „Diamantul sangeriu” Eddie Murphy - „Dreamgirls” Mark Wahlberg - „Cartita” Cel mai bun film de animatie
„Cars” („Masini”) „Happy Feet - Mumble cel mai tare dansator” „Monster House - Casa e un monstru”
Trailere:
>The Departed Trailer >Dreamgirls Trailer>Babel Trailer>Letters from Iwo Jima Trailer >The Queen Trailer>Little Miss Sunshine Trailer >Little Children Trailer >Pursuit of Happyness Trailer