Fără oamenii de altădată, Aradul este un oraş al stafiilor
- Adam Popescu
- 9 aprilie 2010, 20:35
Pentru Adi Despot, urbea natală reprezintă curtea bunicii şi cei 38 de paşi până la dig, pofta de viaţă a locuitorilor, indiferent de vârstă, cârciumile boeme şi apropierea de buricul pământului.
Artisul îşi aminteşte cu drag de oraşul care înseamnă „acasă”. Chiar şi acum, când cea mai mare parte a timpului şi-o petrece în Bucureşti. Adi Despot (34 de ani) este primul artist care se alătură iniţiativei „Oraşul de vis”, o campanie desfăşurată exclusiv pe www.evz.ro, şi promovează oraşul natal.
Solistul trupei rock Viţa de Vie s-a născut în Felnac, un sat pe care-l consideră buricul pământului. Primele amintiri sunt legate însă de Arad. Interpret şi compozitor, Despot consideră muzica o formă de libertate indispensabilă.
EVZ: Cum a fost copilăria în Arad? Care sunt locurile şi evenimentele de care îţi aduci aminte cu plăcere? Aveai un loc deosebit în care îţi petreceai timpul? Adi Despot: Având în vedere că în jurul vârstei de un an am fost luat pe sus, cu forţa, de către părinţi şi mutat la Bucureşti, copilăria în Arad s-a consumat în timpul vacanţelor. A tuturor vacanţelor. Începând din curtea bunicii, ieşind şi mergând apoi, fix 38 de paşi, până pe dig, coborând şi ajungând la fostul Club sportiv „Constructorul”, unde jucam fotbal şi ne „luptam” cu cornete (dude), mai departe, parcul imens care iarna se transforma în cel mai palpitant derdeluş din lume şi, inevitabil, raiul, adică ştrandul. Acesta este Aradul copilăriei.
Mai târziu, am descoperit centrul, profiterolul de la „Libelula”, cinematografele, sălile de repetiţii, cluburile de rock şi prietenii pe care îi am şi azi.
Cum erau oamenii înainte şi cum îi găseşti acum, când revii în oraşul natal? Cât de des reuşeşti să ajungi? Din păcate, nu mai am timp de vizite. Mai trec din când în când, atunci când avem concerte sau când îmi duc copiii în vacanţă. Oamenii mei sunt toţi prieteni vechi. Îmi trebuie ceva timp să-i strâng şi să mă întâlnesc cu toţi, dar insist şi mă chinuiesc de fiecare dată. Suntem puţin mai bătrâni, poate mai înţelepţi, sigur mai obosiţi, dar cu poftă de viaţă neschimbată.
În rest, Aradul este plin de oameni necunoscuţi, noi, tineri, care nu au nicio legătură cu Aradul meu. La fel, poate, ne priveau şi pe noi „bătrânii” la momentul respectiv: ca pe nişte intruşi.
Ce îi lipseşte Aradului şi cum s-a schimbat el peste timp? Noi îi lipsim, cei de altădată, cei care constituiam sufletul lui viu. Însă, chiar dacă s-a schimbat, pentru mine rămâne la fel. Sunt atât de înfometat de parfumul lui din copilărie, încât nu caut şi nu văd decât ceea ce mă interesează. Prin ce se remarcă oraşul tău? Este un oraş al stafiilor.
Dacă ai fi ghid pentru o zi, ce ai recomanda unui turist? De ghid turistic nu aş fi bun. Mai degrabă m-aş descurca pe post de ghid al simţitului bine. Dimineaţa începe cu un ceai de plante la „Fly”. Apoi mergem la teatrul vechi, unde sunt câteva săli de repetiţii şi o cârciumă boemă. Cântăm, improvizăm, povestim şi se aduc rezervele de palincă de acasă.
La prânz, se merge la ştrand, se mănâncă langoşi, se bea bere şi se face baie, chiar şi în Mureş. Se stă până după-amiază, după care luăm la rând toate cârciumile, pentru a strânge echipa. Pentru că seara, cel mai probabil Zumy organizează o petrecere şi trebuie să fim acolo. Zi după zi.
Ce nu se ştie prea mult despre Arad, poate o legendă, un mit local? Lângă Arad este satul Felnac. Acolo se află buricul pământului. "Chiar dacă Aradul s-a schimbat, pentru mine rămâne la fel. Sunt atât de înfometat de parfumul lui din copilărie, încât nu caut şi nu văd decât ce mă interesează pe mine.“ ADI DESPOT
„ORAŞUL DE VIS” Românii vor să ştie unde este cel mai bine să trăiască
La începutul acestei săptămâni, www.evz.ro a lansat o campanie inovatoare, care a stârnit interesul cititorilor.
„Oraşul de vis” este o competiţie între 15 oraşe din România, cele mai mari după numărul de locuitori. Cititorii votează oraşul preferat şi, în funcţie de şapte criterii, acordă note. La finalul campaniei vom afla care este topul oraşelor din ţară.
Publicaţii locale s-au alăturat demersului nostru şi au preluat articole, încurajându-i pe cititori să-şi voteze municipiile. Sute de comentarii au fost deja postate pe site-ul www.evz.ro. Zeci de mesaje de felicitare pentru lansarea campaniei şi fotografii din oraşe au fost trimise pe adresa de email oraşuldevis@evz.ro. În fiecare duminică vom publica fotoreportaje cu cele mai bune poze şi mesaje ale cititorilor. Oraşele au la dispoziţie câte o săptămână de prezentare.
Citiţi, de luni, despre Bacău: interviuri, reportaje, monografia şi alte articole interesante. Veţi afla care sunt punctele forte şi cele slabe, în funcţie de care puteţi acorda notele.