Fantomele care l-au făcut revoluţionar pe Ion Iliescu

Fantomele care l-au făcut revoluţionar pe Ion Iliescu

Certificatul de revoluţionar al lui Iliescu a fost avizat de o comisie care s-a înfiinţat abia după trei zile, printr-un ordin care nu există oficial, semnat de cumătrul preşedintelui.

Pe 15 decembrie 2004, ultima zi de miercuri pe care a petrecut-o în Palatul Cotroceni, Ion Iliescu a semnat un decret prin care a aprobat, în pripă, preschimbarea a 1.266 de certificate de revoluţionar. Printre acestea, Iliescu şi-a aprobat şi propriul certificat care figurează la poziţia 530 - "remarcat în Revoluţie".

Potrivit documentelor oficiale, verificarea dosarului de preschimbare a certificatului revoluţionarului Ion Iliescu s-a făcut de către o comisie "fantomă". Aceasta a fost înfiinţată la trei zile după ce i-a verificat dosarul lui Iliescu, pe baza unui ordin care nu există.

Comisie fantomă

Ne puteți urmări și pe Google News
CERCETARE. George Costin a luat la puricat arhivele

Comisia a validat toate cele trei dosare după ce a constatat că acestea sunt complete. Din preambulul procesului verbal reiese însă că respectiva comisie a fost înfiinţată prin ordinul 59, semnat de Cutean abia trei zile mai târziu, pe 30 septembrie 2004.

Ordin de înfiinţare fictiv

George Costin, actualul secretar de stat pentru problemele revoluţionarilor din decembrie 1989, ne-a spus că nici ordinul din 30 septembrie nu este de găsit.

"Eu cred că aceste procese verbale sunt fictive. Am tot căutat acel ordin, nu există, nu figurează în registrele instituţiei! Verificăm acum la ministerele de unde au fost detaşaţi aceşti oameni la comisie şi o să vedem atunci când au venit, cu adevărat, la comisie, aceşti oameni. Este o golănie ce s-a făcut aici!", ne-a declarat George Costin.

"Toate dosarele sunt dubioase"

Costin mai atrage atenţia şi că toate procesele verbale au fost înegistrate, oficial, la SSPR, abia pe 17 decembrie 2004, la două zile după ce Iliescu semnase decretul.

Surse din cadrul revolu ţionarilor avansează ipoteza că procesele verbale ar fi fost întocmite ulterior şi antedatate. "Toate cele 1.266 de dosare pentru preschimbarea certificatelor sunt înregistrate în aceeaşi zi, 17 decembrie 2004. Probabil că mai întâi au dat decretul, iar când au încercat să creeze aparenţa de legalitate nu au mai găsit loc în registru decât pentru data de 17 decembrie. Evident, ilegal. Nu aveau documente", ne-au spus sursele.

CUMETRIE. Puşcăriabilul Cutean a semnat documente dubioase

George Costin spune că aproape toate dosarele de preschimbare aprobate de Iliescu, la finalul ultimului mandat, sunt dubioase. El ne-a arătat mai multe dintre dosarele aprobate atunci, pe care nu ai curaj să le atingi fără să ai la îndemână o sticluţă cu dezinfectant. "Eu cred că au fost păstrate, intenţionat, în condiţii improprii, deoarece toate sunt incomplete. Acum însă le dezlipim cu grijă foile, le scanăm, le arhivăm şi vom face publice toate neregulile. De asta se tem, de fapt, Iliescu şi alţii", afirmă secretarul de stat pentru problemele revolu ţionarilor.

De ce se teme Iliescu

La sfârşitul săptămânii trecute, Iliescu l-a acuzat pe George Costin că ar fi manipulat numărul certificatelor de revoluţionar.

Şeful SSPR a calificat drept "erori" cifrele prezentate de Iliescu şi ne-a declarat că pune greşelile acestuia pe seama vârstei sale înaintate. El spune că unul dintre motivele principale pentru care a fost atacat de fostul preşedinte ar fi tocmai faptul că a luat la verificat certificatele de revoluţionar a căror preschimbare a fost aprobată prin decretul lui Iliescu.

"Nu ştiu cum să explic eu neconcordanţele, nu era treaba mea. Eu am primit formal acest certificat, pentru mine este onorific. Eu nu am pretins niciodată avantaje pe baza acestui certificat. Le-am refuzat şi în anii '90 şi după aceea. Habar n-am ce să explic, nu ştiu ce să spun", ne-a spus Iliescu.

MISTIFICARE. Comisia înfiinţată pe 30 septembrie 2004 a verificat documentele lui Iliescu cu trei zile înainte

  • Peste 20.000 de persoane au statut de revoluţionar. Cine ar trebui să mai beneficieze de privilegii de la stat?
  • George Costin: "Iliescu comite erori din cauza vârstei"
  • SENATUL EVZ: Închideţi robinetele revoluţiei!
  • SSPR: Nici o modificare sau restrângere a drepturilor fără consultarea revoluţionarilor