Apa din fântânile publice din Timişoara conţine fier, mangan şi amoniu în concentraţii ce depăşesc limitele maxime admise, potrivit ultimului buletin de analiză întocmit de Autoritatea pentru Sănătate Publică (ASP) Timiş.
Însă, deşi analiza respectivă a fost realizată cu două luni în urmă, nici reprezentanţii ASP şi nici autorităţile locale nu au avertizat populaţia să nu mai consume apă din fântânile cu pricina. Mai mult decât atât, apa din fântâni este testată doar o dată la patru luni.
„Iau câte un bidon de apă o dată la două zile. E drept, are un gust uşor sulfuros, dar dispare după ce apa stă 48 de ore. Nu-mi permit să cumpăr apă îmbuteliată, iar apa de la robinet mi-e frică să o folosesc şi la gătit“, povesteşte timişoreanul Iancu Huţan, fără să ştie la ce riscuri se expune astfel.
Potrivit buletinelor de analiză validate de medicul primar microbiolog Delia Marincov şi puse la dispoziţia autorităţilor locale, substanţele care depăşesc valorile maxime admise sunt fierul, manganul şi amoniul. Cele mai afectate sunt fântânile de pe străzile Aluniş, Bujorilor, Andreescu şi Platanilor. „Excesul de mangan în organism, prin intermediul apei, poate provoca diferite boli ale ţesutului osos. În plus, conduce la stări de slăbiciune generală şi la multiple disfuncţionalităţi în organism“, atrage atenţia medicul generalist Ioana Vârtosu.