Conform unui comunicat oficial emis de cele două instituţii, Elveţia a fost afectată de o epidemie de rujeolă începând cu noiembrie 2006.

2,4 la sută din populaţie,
afectată de epidemie

Până la jumătatea lunii trecute se înregistraseră deja 1.800 de cazuri, dintre care peste 600 de la începutul acestui an. Cum populaţia Elveţiei era estimată anul trecut la aproximativ 7,59 milioane de oameni, înseamnă că aproape 2,4 la sută dintre locuitori sau îmbolnăvit, în ultimul an şi jumătate, de rujeolă.
 
Aceste veşti îi privesc direct pe numeroşii fani români care se pregă tesc să-şi însoţească favoriţii la Europene. Conform evaluărilor făcute de organizatori şi de agenţiile de turism, cel puţin 10.000 de suporteri ai tricolorilor vor fi prezenţi la Zürich şi la Berna la fiecare dintre partidele jucate de Mutu şi compania în Grupa C, împotriva Franţei, Italiei şi Olandei. Tuturor celor care se pregătesc de o vară fierbinte în Elveţia li se recomandă cu insistenţă să se vaccineze împotriva rujeolei.

Cei născuţi după 1963 trebuie
să se vaccineze din nou

Ministerul Sănătăţii Publice din România a adăugat alte câteva sfaturi importante. Copiii care urmează să-şi însoţească părinţii în vacanţa din Elveţia trebuie vaccinaţi nu numai împotriva rujeolei, ci şi a oreionului şi rubeolei. Persoanelor născute după 1963 li se recomandă vaccinarea, deoarece după această dată în România s-au efectuat acoperiri vaccinale inadecvate.

Denumită popular şi pojar, rujeola e o boală infecţioasă eruptivă acută, provocată de un virus. Este o boală extrem de contagioasă şi care afectează practic toată populaţia, în special la vârsta copilăriei. În plus, cei care au ales soluţia unei cazări în Austria (ţinând cont că e o ţară mai ieftină) li se recomandă şi vaccinarea împotriva encefalitei de căpuşe.