Editura Evenimentul si Capital

E bine sau nu e bine ca familiile homosexuale să adopte copii? O dilemă a egalitarismului. Editorial de Florian Saiu

Autor: | | 4 Comentarii | 1427 Vizualizari

Moartea familiei tradiționale, despre care scriam săptămâna trecută în această pagină, s-a (auto)pulverizat - cumulată bineînțeles cu alte resorturi intime ale societății consumeriste -, în Occident mai ales, în forme și combinații familiale atipice pentru istoria umanității.

Așa au ajuns (și) marginalii, repudiații și condamnații de altădată să întemeieze cupluri oficiale, recunoscute de biserica protestantă îndeosebi și de cea catolică (ortodoxismul încă rezistă acestei uniuni civile, ca un garant al depozitării principiilor morale). Mai mult, în anumite țări din Vest, încurajate de libertatea și șansa oferite, cuplurile homosexuale au obținut și mai mult: întemeierea unei familii cu copil/copii. Altfel spus, pe cerul tulbure al egalitarismului și consumerismului a mai răsărit o anomalie, ce este livrată maselor, prin politici abile de comunicare, drept o altfel de normalitate.

Că nimic din această „normalitate” clamată agresiv la televizor, pe rețelele de socializare sau aiurea nu trădează firescul uman, e limpede. Chestiunea care merită discutată, și pe care o vom aprofunda în continuare, este alta. În contextul destrămării familiei tradiționale, a războaielor neîntrerupte, a pribegirii unor întregi popoare, a acestei mobilități extraordinare, există un mare număr de copii care au nevoie urgentă de iubire, de protecție, de afecțiune, de o familie. Că au rămas orfani, că au fost abandonați sau pentru că pur și simplu n-au putut fi crescuți de genitori, de părinții biologici, e mai puțin important. Realitatea, dramatică, atestă că milioane de micuți au nevoie disperată de carcasa unei familii, fie ea și una alcătuită din doi adulți de același sex.

Așadar, e bine sau nu e bine ca familiile homosexuale să adopte copii? Cum și cu ce argumente se poate spune ce e moral și ce nu e moral în această delicată situație, care, necoaptă încă, nu poate fi cercetată decât în curgerea ei?

Psihologul Ion Vianu schițează un răspuns prudent în eseul Fru musețea va mântui lumea (Polirom, 2018): „Confesiunile religioase au continuat să se opună formelor uniunii conjugale sau căsătoriei homosexuale, cu excepția anumitor denominații protestante care o acceptă, unele consimțind chiar să oficieze o binecuvântare a uniunii. Marele argument al diverselor confesiuni este că scopul căsătoriei este procreația. Dar au existat și vor exista mereu cupluri fără copii! Nu numai din motive de sterilitate, ci prin liberă alegere. Pe de altă parte, există și vor exista copii proveniți din afara căsătoriilor. Funcția procreatoare a familiei este un ideal al societăților patriarhale. Legalizarea, sub o formă sau alta, a uniunii civile duce prin forța lucrurilor la a examina, în familiile astfel neocompuse, dreptul la adopție”. Bun, dar este sau nu moral acest drept? Prima obiecție a celor care se opun adopției de acest gen este de ordin religios. Adopția homosexuală este o premieră în istoria omenirii! A doua ar fi de ordin psihologic: educarea unui copil trece prin observarea diferenței - apreciază Ion Vianu. Copilul introiectează în același timp două tipuri umane corespunzând celor două sexe. A fi crescut de un cuplu monosexual, menționează în continuare psihologul, l-ar lipsi pe copil de perceperea diferenței. Al treilea argument, larg răspândit, ar fi că un copil crescut de homosexuali ar avea, la rândul lui, tendința de a deveni homosexual. „Mai există și preocuparea că acești copii ar putea dezvolta tulburări psihice grave. Niciuna din aceste temeri nu a putut fi însă verificată. Dar perioada de observare a copiilor crescuți în aceste condiții este scurtă. O adevărată concluzie ar cere zeci de ani, o perioadă în care un număr mare de indivizi vor ajunge la deplină maturitate. Numai atunci, în considerarea unei întregi vieți, desenul biografic și eventualele carențe vor fi evidente”.

Este, deci, prea devreme pentru a judeca pertinent? Poate.

Nimeni nu stie ca aceasta a fost ultima declaratie! Ce a spus Ceausescu inainte sa moara! Romanii ar fi avut parte de...

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI