Evenimentul Zilei > Actualitate > F16 sau fudulia trădătorilor
F16 sau fudulia trădătorilor

F16 sau fudulia trădătorilor

Anunțul ministrului apărării Vasile Dîncu că România va cumpăra încă două escadrile de F-16 m-a suprins în timp ce eram la o prestigioasă conferință științifică la Brașov, organizată impecabil de comandorul (r) Jănel Tănase.

La Academia Forețelor Aeriene, celebra școală a piloților militari români, alături bineînțeles de „bătrânul” Bobocu. Deși sunt profesor, instincul de jurnalist mi-a rămas nealterat. Așa că am profitat de ocazie și am vorbit cu destui profesori emeriți, faimoși învățători ai generațiilor de piloți români. Numele lor nici nu contează, fiind legendare. Sunt discreți, lipsiți de orgoliu. Ofițeri de elită.

Am înțeles ce salt spectaculos au adus în aviația militară română F-16 achiziționate din Portugalia în 2016. Nu mai puțin de trei ani de zile au durat antrenamentele piloților în Portugalia. A fost nevoie de zeci de piloți, dar si ingineri de înaltă calificare ca să învețe toate piesele acestui avion de-a dreptul spectaculos. Să fie antrenați câțiva instructori de zbor care la rândul lor să implementeze o școală în România. Când treci de pe un MiG-21 (LanceR) sau de pe un MiG-29 pe un F-16 Fighting Falcon e ca și cum ai trece de pe un Lăstun pe un Mercedes digitalizat.

Am mai înțeles că o bijuterie precum F16 nu poate sta într-un hangar obișnuit alături de avionul lui Vuia, că în spatele lui stau zeci de tehnicieni, computere și o infrastructură pe care nu o poți construi la pilă în Giurgiu, oricît de mult ai vrea. Că deși pare vechi F16 este permanent modernizat. Că nu carcasa contează, ci ce montezi pe el. Exact ca în cazul corvetelor…Nu vin cu argumente pentru achiziționare. La urma-urmei este mult mai populist să te dai jignit, să ceri calitate. Dar ai bani? Un F16 costă 11 milioane de euro pe aparat, un F 35 80 de milioane. Nu-i mare diferență, nu?

Atât de putem permite. Și e bine că ne putem permite și atât. Nu sunt analist militar, precum alții. Ci un biet istoric militar, un profesor. Dar o întrebare pentru toți diversioniștii ăștia pot să pun. În 2016 – deci acum 5 ani – cînd am achiziționat primele F16 câțiva se gâtuiau de furie. Se indigna jugulara-n ei! Norvegia de unde vom cumpăra noi acum nu era păzită aerian de F16? La mijloc nu poate fi, dincolo de prostie decât foamea după comisioane. Sau dragostea de Rusia!