Atentate la Roma: toate ambasadele, "grav ameninţate", sunt în stare de alertă

Atentate la Roma: toate ambasadele, "grav ameninţate", sunt în stare de alertă

Toate reprezentanţele diplomatice din Roma sunt supuse unor verificări de securitate, după ce două colete-capcană au explodat la ambasadele Elveţiei şi statului Chile, iar alte două alerte nu s-au confirmat la reprezentanţele Ucrainei şi Sloveniei. Două persoane au fost rănite în urma deflagraţiilor.

Un pachet-capcană a explodat în urmă cu puţin timp la sediul diplomatic al Elveţiei din Roma. În urma incidentului, unul dintre angajaţii ambasadei a fost grav rănit, informează agenţia de presă ANSA, preluată de Agerpres.

Dupa deflagraţie, procuratura italiană a preluat ancheta pentru a descoperi expeditorul coletului. Din primele informaţii, bomba a explodat în jurul orei 13.00 (ora României), iar angajatul ambasadei care a deschis pachetul a ajuns în stare gravă la spitalul Policlinico Umberto Primo din Roma, riscând amputarea mâinii drepte.

Suspiciuni majore au apărut însă după ce un eveniment similar s-a petrecut şi la ambasada statului Chile, unde tot un pachet-capcană primit în jurul prânzului a provocat rănirea unui angajat al reprezentanţei. Acesta a fost transportat imediat la spital, anunţă postul de televiziune Rai News.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ulterior celor două deflagraţii, primirea unui pachet suspect a fost anunţată şi de ambasadele Ucrainei şi Sloveniei, dar, ulterior, s-au dovedit alarme false.

Toate ambasadele şi reprezentanţele diplomatice din Roma sunt supuse unor verificări de securitate, a anunţat prefectura din capitala italiană, în contextul exploziilor de la ambasadele Elveţiei, respectiv a statului Chile.

UPDATE1: În prezent, ancheta este condusă de Pietro Saviotti, şeful departamentului antiterorist din cadrul procuraturii capitalei italiene. Presa italiană scrie că cercetări sunt derulate si la ambasada Estoniei, situată în apropierea reprezentanţei elveţiene, unde s-a semnalat primirea unui pachet similar.

UPDATE2: Ulterior deflagraţiilor, ministrul italian de externe Franco Frattini a vorbit despre "ameninţările grave" care planează asupra ambasadelor străine din Roma şi a îndemnat la prudenţă toate reprezentanţele diplomatice ale Italiei din lume, informează AFP.

UPDATE3: "Ce s-a întâmplat astăzi nu are de-a face cu alte episoade şi provocări, care au avut loc în ultima perioadă la Roma. Aceste acte de violenţă au un caracter internaţional", a declarat primarul capitalei italiene Gianni Alemanno. Incidentele de de la ambasade survin după ce pe 21 decembrie, într-una dintre staţiile metroului din Roma, a fost descoperit un dispozitiv exploziv artizanal, pus pe seama controversatului proiect de lege privind reforma învăţământului public, care a generat un val de proteste studenţeşti în întreaga Italie.