UPDATE 3: Numărul morţilor a juns la 58, iar cel al răniţilor a depăşit 150 de persoane, printre care femei şi copii, au anunţat oficialii afgani, citaţi de agenţiile internaţionale de presă. "Nu este clar, deocamdată, cine au fost autorii atentatului. Nimeni nu a revendicat responsabilitatea comiterii acestuia", au spus ei.

UPDATE 2: O bombă amplasată pe o motoretă a explodat în oraşul Kandahar, rănind trei persoane, a anunţat un purtător de cuvânt al guvernatorului provinciei, potrivit Reuters.
UPDATE 1: Şeful Departamentului de Anchete Penale din Kabul, Mohammad Zahir, a declarat că până acum au fost transportate 30 de cadavre la spitalul din capitala afgană, printre care şi copii, dar este de aşteptat ca numărul victimelor să crească. Numărul răniţilor a ajuns, până la această oră, la 67, conform datelor Reuters.

Afganistanul are o istorie lungă de tensiuni şi violenţe între sunniţi şi minoritatea şiită (circa 20%) dar, de la începutul războiului antitaliban, s-au răspândit pe scară largă şi atacurile sectariene, care au creat probleme şi în Pakistan. O bombă în plină zi, la un locaş de cult, în centrul Kabulului, pare a fi un incident care va crea un precedent în istoria atentatelor sinucigaşe de aici.
La foarte scurt timp după acest prim atac, o bombă fixată pe o bicicletă a explodat lângă principala moschee din nraşul nordic Mazar-i-Sharif, ucigând patru oameni şi rănind alţi 17. Străzile sunt pline de oameni care comemorează Ashura, dar nu se ştie deocamdată dacă şi atacul din Mazar-i-Sharif a vizat special credincioşii şiiţi, comentează sursa citată.
Primele informaţii
Potrivit agenţiilor internaţionale de presă, explozia s-a soldat cu cel puţin 20 de morţi şi 5 răniţi.
O altă explozie a avut loc lângă o moschee din nordul ţării, în atentat murind cel puţin patru persoane. Printre victime se afla şi un soldat afgan, iar bomba a expodat în oraşul Mazar-i-Sharif, în această dimineaţă, fiind transportată cu o bicicletă.
Luna decembrie este luna comemorării martiriului lui Hussein, nepotul Profetului Mohamed, în bătătlia de la Karbala din Irak, în  anul 680, precizează sursa citată.