Zeci de persoane executate silit de Dumitru Bunescu susţin că locuinţele le-au fost subevaluate pentru a fi vândute la un preţ derizoriu.
Zeci de persoane din Râmnicu- Vâlcea, care au fost executate silit de către executorul judecă toresc Dumitru Tudor Bunescu, susţin că acesta i-a înşelat, subevaluându-le casele şi terenurile. În plus, Bunescu este acuzat şi că percepe onorarii mai mari decât datoria pentru care persoanele respective au fost executate silit.
Vetuţa Stana va fi evacuată din casă pentru că nu ar fi achitat la timp un credit la CAR, făcut în 2004. Pentru creditul de 35.000 de lei, femeia şi-a pus gaj casa, a cărei valoare a ajuns în prezent la 500.000 de lei. „Creditul între timp l-am achitat, însă nimeni nu mai ţine cont de asta şi se continuă formalităţile de executare“, povesteşte Vetuţa Stana.
Potrivit expertizei tehnice din 2005, casa a fost evaluată la 150.000 de lei, iar în iulie 2007, după reactualizare, valoarea a crescut la 158.000 de lei. Ambele expertize au fost făcute de inginerul Liviu Constantinescu, angajat de către executorul Dumitru Bunescu. „Intenţionat casa a fost subevaluată. Ca să demonstrăm asta, am angajat acelaşi expert care a stabilit, în august 2007, valoarea imobilului la 379.000 lei“, susţine Vetuţa Stana.
De cealaltă parte, Dumitru Bunescu spune că „expertiza cerută de pârât nu are nicio valoare şi nu se poate ţine cont de ea la stabilirea preţului de licitaţie“. De altfel, casa a fost deja vândută la licitaţie cu 200.000 de lei. A rămas fără casă din cauza unei datorii fictive Un alt caz controversat este cel al Mariei Dogaru, care a fost dată în judecată de o femeie din Drăgăşani pentru că nu i-ar fi plătit o datorie de 320 de dolari. „Nu am împrumutat niciodată bani de la femeia respectivă. Dar când au început să vină somaţiile m-am speriat că rămân fără casă. Atunci i-am dat banii cu martori şi ea a dat declaraţie că nu mai are nicio pretenţie de la mine“, povesteşte Maria Dogaru.
Femeia mai spune că, în noiembrie 2003, i-a adus la cunoştinţă stingerea datoriei executorului judecătoresc Dumitru Bunescu, dar că în mai 2004 a fost evacuată în lipsă. „S-a vrut cu orice preţ casa. Dacă voia să recupereze doar prejudiciul ţinea cont că am achitat datoria sau îmi punea sechestru pe autoturism, bunuri sau bijuterii. Apartamentul meu a fost cumpărat de Ştefan Lazăr, vecinul executorului, şi vândut imediat“, afirmă Maria Dogaru.
Dumitru Bunescu consideră că nu a greşit cu nimic. „După vinderea imobilului reclamanta a încasat creanţa. Iar dacă Dogaru a plătit aşa cum susţine, a făcut-o după înfiinţarea actului de adjudecare“, declară executorul. S-a aruncat de pe un pod
Şi familia Mariei Ionescu a avut de suferit din cauza unei executări silite. În decembrie 2000, Dumitru Bunescu, însoţit de poliţie, a pus în executare Sentinţa civilă 720, din 3 februarie 2000, prin care Maria Ionescu era deposedată de 1.900 de metri pătraţi. Terenul situat pe Strada Morilor nr. 24 (nr. 63, în prezent - n.r.) fusese revendicat în instanţă de Elena Predescu.
„În cazul clientei mele, sentinţa civilă avea nr. 728, şi nu 720, cum a scris Bunescu în procesul-verbal de executare. În urma verificărilor, descopăr că Sentinţa 720/2000 nu avea ca obiect revendicarea de teren, ci o majorare de pensie alimentară“, explică avocatul familiei Ionescu.
Obligată de către Dumitru Bunescu să respecte procesul-verbal de executare silită, Maria Ionescu s-a aruncat de pe un pod în martie 2004. „După ce femeia s-a sinucis, executorul n-a mai executat nimic“, adaugă avocatul familiei Ionescu.
În replică, Dumitru Bunescu dă vina pe grabă. „E posibil să se fi strecurat o greşeală. Executările se fac sub presiune, sunt stări convulsive şi mai greşim şi noi“, conchide executorul. Dă statul în judecată la CEDO
Tot pe Strada Morilor a mai avut loc încă un caz controversat. Aceeaşi Elena Predescu a revendicat un teren de 1.900 de metri, de la Ion Voinea, vecinul de peste drum al Mariei Ionescu.
În instanţă, Elena Predescu a solicitat anularea unor acte de vânzare-cumpărare şi demolarea unui gard de beton. „În iunie anul acesta, Bunescu vine cu un excavator şi îmi demolează gardul de beton de la adresa Morilor nr. 18. A refuzat să-mi prezinte autorizaţia în baza căreia a demolat gardul. Eu nu înţeleg cum se face justiţa în ţara asta. Îmi caut acum dreptatea la CEDO“, mărturiseşte Ion Voinea. De altfel, Curtea de Apel Piteşti a respins irevocabil cererile Elenei Predescu .
FACSIMIL. Inginerul Liviu Constantinescu, expertul angajat de Dumitru Bunescu, recunoaşte că a evaluat imobilul Vetuţei Stana fără a intra în casă