China nu cunoaşte mila în ceea ce îi priveşte pe traficanţii de droguri. O cunoscută bandă de dealeri din capitala Chinei a fost prinsă, iar membrii ei, în număr de 13, au fost condamnaţi la moarte în urma unui proces televizat, constituit într-un spectacol sinistru, vizionat de 10.000 de persoane.

Dintre cei 13 condamnaţi, opt au fost îmbarcaţi într-o dubă şi executaţi imediat după audiere, în oraşul sudic Shanwei, Guangdong, decizie severă, de natură a stȃrni replica dură a activiștilor pentru drepturile omului, care au taxat autorităţile drept criminale.

Cei 13 se numără printre 18 persoane care s-au confruntat cu acuzații de droguri, fiind aplicate cinci pedepse cu suspendare, alte cinci fiind amânate. Producerea și vânzarea drogurilor aveau loc în zona criminalizată din partea portuară a oraşului.

În 2015, o mulțime de 38 de dealeri a apărut într-un proces, în fața a 10.000 de spectatori, 13 persoane fiind condamnate la moarte și 3 fiind executate imediat, a raportat Beijing News.

Grupările pentru apărarea drepturilor omului au criticat execuțiile masive, mai ales că ele nu au reușit să împiedice producția ilicită de droguri în regiunea Guangdong ‒ fabrică de droguri din China și cel mai mare producător de metamfetamină din țară.

Agenţiile de ştiri chineze subliniază: “În ciuda faptului că China execută în mod continuu sute, dacă nu chiar mii de oameni pentru infracțiuni legate de consumul de droguri, ţara se confruntă, de fapt, cu o creștere a producției de droguri și a traficului de droguri ‒ ceea ce arată în mod evident limitele actuale cu care ne confruntăm”, conform .thesun.co.uk.