Numeroase voci, între care cea a Uniunii Europene, au protestat faţă de această execuţie şi de cea prevăzută să se desfăşoare după 28 octombrie, în acelaşi stat, însă guvernatorul Dennis Daugaard a anunţat că „nu va interveni pentru a împiedica sau amâna execuţiile”.

Eric Robert a fost executat în jurul orei locale 22.00 (ora 6.00, ora României, prin injecţie letală. „Este o zi tristă! Execuţiile în statul nostru sunt rare şi sunt rezervate unor cazuri de crimă cu premeditare sau din convingere”, a declarat guvernatorul, într-un comunicat.

Eric Robert, care din motive religioase ţinuse post de sâmbătă, a renunţat la apel şi a cerut să fie executat, ameninţând că în caz contrar va ucide din nou, potrivit AFP, citată de Agerpres.

La 16 septembrie 2011, el a pledat vinovat pentru uciderea lui Ronald Johnson, un gardian de aproximativ 60 de ani, în timpul unei tentative de evadare eşuată, comisă în timp ce se afla în detenţie pentru răpirea unei persoane.
Robert a fost condamnat la moarte la 27 octombrie 2011.

Săptămâna trecută, Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, Catherine Ashton, a cerut graţierea lui Eric Robert şi a lui Donald Moeller, care urmează să fie executat la sfârşitul acestei luni.

Eric Robert este cea de-a 32 persoană condamnată la moarte şi executată în SUA de la începutul acestui an.
Donald Moeller a primit pedeapsa capitală pentru răpirea, violarea şi uciderea unei fetiţe de 9 ani.