Executare silită în masă la Sibiu pentru datorii la bugetul sănătăţii
- Traian Deleanu
- 11 ianuarie 2011, 16:55
În urma unui schimb de date între Fisc şi Casa Naţională de Sănătate, mii de persoane, în special pensionari, riscă să fie executate silit pentru neplata asigurărilor.
Mii de sibieni au primit acasă, înainte de Sărbători, o somaţie însoţită de titlu de executoriu pentru plata contribuţiilor de sănătate. Somaţiile au fost trimise de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Sibiu, care a primit baza de date cu veniturile declarate la Fisc, în ultimii cinci ani, de către toţi sibienii. În unele cazuri, li se impută sibienilor datorii şi de zeci de mii de lei. Cei mai speriaţi sunt pensionarii, care s-au trezit că sunt somaţi să achite în 15 zile datorii ce sar, de cele mai multe ori, de 1.000 de lei.
Datornicii: cei cu declaraţiile corecte la Fisc
Reprezentanţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Sibiu susţin că nu de la ei a plecat baza de date cu veniturile declarate de fiecare sibian. Surse din cadrul CJAS Sibiu spun că această bază de date a fost solicitată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), în mod oficial de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF). Informaţiile cu pricina au ajuns la CJAS Sibiu la sfârşitul anului trecut, iar reprezentanţii instituţiei au verificat dacă cei din baza de date aveau contract de muncă sau au realizat venituri din activităţi independente, în ambele forme fiind obligatorie plata asigurării de sănătate.
Dacă sibienii de pe listă nu se încadrau în cele două categorii de mai sus, dar apăreau în baza de date cu alte venituri (chirii, dividende, dobânzi etc.), atunci pentru sumele respective cei de la CJAS au calculat, în baza Legii 95 din 2006, valoarea asigurării ce trebuie achitată. Bazele de date fac referire la veniturile înregistrate de sibieni încă din 2005, pentru care ar fi trebuit plătite asigurări sociale începând din 2006. Cum nu au fost plătite, cei de la CJAS au calculat majorări şi penalităţi de întârziere. În cazul datoriilor pentru veniturile încasate în 2005 şi 2006, penalităţile depăşesc debitul iniţial.
Pensionarii, campionii cozilor
Cei mai afectaţi de această decizie sunt pensionarii. "Am dat un apartament în chirie şi am zis să fiu corect cu statul, am înregistrat contractul la finanţe. În vara anului trecut am cerut de la finanţe o dovadă că nu am datorii. Am primit-o, nu aveam niciuna. Acum, chiar înainte de Crăciun, am primit o somaţie că am la CJAS o datorie de 160 de milioane de lei. Au pus penalităţi imense. Pe un an întreg nu încasez eu atâta chirie cât îmi cer acum", se plângea, ieri, o pensionară. Femeia stătea la o coadă de câteva zeci de persoane, formată de la prima oră a zilei la etajul întâi al sediului CJAS Sibiu.
De altfel, sute de sibieni vin zilnic să se intereseze "de unde au datorii". Unii pensionari sunt de-a dreptul exasperaţi de situaţia în care s-au trezit peste noapte. Într-o dimineaţă, pe scările CJAS Sibiu, un bă trânel plângea. "Am primit studenţi în gazdă. Le-am făcut şi de mâncare. 12 milioane am de plătit şi eu am o pensie de 7 milioane. Din ce mai trăiesc eu două luni?", se întreba bătrânul.
Somaţii şi pentru decedaţi
Somaţiile CJAS Sibiu au fost trimise în cea mai mare grabă, drept dovadă fiind cazurile în care şi morţii sunt ameninţaţi cu executarea silită. Spre exemplu, CJAS Sibiu a trimis o somaţie de plată, însoţită de titlu executoriu pentru suma de 1.192 de lei, unei femei născute în perioada interbelică şi care a decedat în vara lui 2009. Potrivit documentului respectiv, femeia ar fi trebuit să plătească, în 2006, o contribuţie de 158 de lei, la care se adaugă majorări de 267 de lei şi penalităţi de 23 de lei. Iar pentru 2007, suma era de 85 de lei, plus majorări de 113 lei şi penalităţi de 13 lei.
"Dacă în termen de 15 zile de la primirea prezentei somaţii nu veţi achita sumele menţionate sau nu veţi face dovada stingerii acestora, în baza prevederilor (...), se va proceda la continuarea măsurilor de executare silită", mai scrie în somaţia trimisă femeii decedate.
EXPERT CONTABIL
"E o acţiune făcută ca la noi, la români"
Asociaţia Forumul Solidarităţii Sociale a Pensionarilor din Sibiu s-a oferit să-i sprijine gratuit pe pensionarii ameninţaţi cu executarea silită de CJAS. "S-a creat un haos. Au trimis în grabă somaţiile, pentru că, după cinci ani, dacă nu sunt recuperate, datoriile acestea se prescriu. Şi dacă nu trimiteau în 2010, pierdeau datoriile pentru anul 2005", explică Gheorghe Georgescu, preşedintele asociaţiei. Georgescu mai spune că asociaţia strânge în prezent semnături pentru un memoriu prin care să solicite guvernului ca pensionarii să fie scutiţi, măcar, de plata majorărilor.
Pe de altă parte, asociaţia a angajat şi un avocat. "În trei zile, am depus peste 40 de acţiuni în instanţă. Somaţiile celor de la CJAS sunt ilegale. Nu poţi trimite un astfel de act fără să emiţi o decizie de impunere. Plus că, în cazul pensionarilor, Legea 95 pe 2006 nu se mai aplică de la 1 iulie 2008. Dar cei de la CJAS au calculat totuşi contribuţii, majorări şi penalităţi", susţine avocatul Horaţiu Marin.
Marin atrage atenţia şi asupra faptului că unele din somaţiile trimise sibienilor conţin şi calcule greşite: "Am găsit două astfel de somaţii în care majorările şi penalităţile au fost calculate pe 856 de zile într-un singur an. Au băgat de la ei încă 500 de zile".
La rândul său, Florin Pop, preşedintele filialei Sibiu a asociaţiei contabililor experţi, spune că CJAS poate reveni la deciziile de impunere. "În mod normal, da, trebuiau emise mai întâi deciziile de impunere. Dar Casa le poate emite şi ulterior. E o acţiune făcută ca la noi, la români", afirmă Florin Pop.
ÎN CIFRE
17.000 de somaţii la nivel de judeţ
În baza de date a datornicilor la bugetul asigurărilor de sănătate, pe lângă persoane fizice, se numără şi o serie de întreprinzători privaţi.
"Mi-au transmis o somaţie că datorez peste 26.000 de lei (260 de milioane de lei vechi), CASS datorat pentru dividendele încasate. Din care peste 7.500 de lei sunt doar penalităţi şi majorări. Evident că am depus contestaţie la executare şi ne vom judeca. Mi se pare aberant modul în care în ţeleg cei de la CJAS să recupereze datoriile", spune un om de afaceri din Sibiu.
Reporterii EVZ au solicitat o situaţie a somaţiilor de plată transmise la nivelul judeţului Sibiu încă de la începutul săptămânii trecute, însă, până la închiderea ediţiei, nu am primit datele solicitate. "Cereţi un volum foarte mare de date, suntem foarte aglomeraţi, nu cred că vă putem răspunde în această săptămână", ne-au declarat, săptămâna trecută, reprezentanţii CJAS Sibiu.
Potrivit unor surse neoficiale, peste 8.000 de persoane din municipiul Sibiu au primit astfel de somaţii, iar la nivelul judeţului Sibiu au fost trimise alte 9.000.