Excursii "eco" pe cheltuiala statului

Excursii "eco" pe cheltuiala statului

Românii pot învăţa cum să protejeze mediul în excursii plătite din fonduri publice nerambursabile. Banii pot fi accesaţi de instituţii de învăţământ sau de firme private.

Corturi, saci de dormit, izoprene, lanterne, şorţuri, mănuşi, cizme din cauciuc, salopete, saci de gunoi şi unelte agricole. Ori, doar cazare la hotel şi diurnă. Toate acestea pot fi plătite din bani publici, nerambursabili, dacă sunt folosite la ecologizarea şi igienizarea unor zone sau au drept scop educarea românilor în domeniul protecţiei mediului.

100 de lei pe zi pentru fiecare excursionist

Potrivit unui ordin al ministrului Laszlo Borbely (privind aprobarea Ghidului de finanţare al unui proiect ce vizează "educarea şi conştientizarea publicului în privinţa protecţiei mediului"), persoanele juridice - în special organizaţii nonprofit şi instituţii de învăţământ de stat sau privat acreditate - pot depune deja proiectele pentru a obţine finanţare pentru excursii de la Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).

Concret, Administraţia finanţează 90% din valoarea unui astfel de proiect, dar nu va aloca unei singure persoane juridice mai mult de 1.000.000 de lei.

Un calcul simplu arată, totuşi, că o şcoală poate primi de la stat aproximativ 100 de lei/zi pentru a asigura cazarea şi masa fiecărui elev care merge într-o astfel de ex cursie. În plus, se poate dota cu saci de dormit, corturi, izoprene şi chiar lanterne sau unelte agricole pe care le vor putea folosi ulterior şi alte generaţii de elevi.

"Dacă intenţionează să-i ducă pe copii în excursii cu cortul, reprezentanţii şcolii pot plăti din banii primiţi de la AFM chiar şi taxa de campare. Trebuie doar să poată cofinanţa - cu 10% - proiectul. Cei interesaţi mai au la dispoziţie trei săptămâni (termenul- limită este 21 septembrie) pentru a depune proiectele", au explicat oficiali de la Mediu.

De o parte din cei 10.000.000 de lei alocaţi proiectului pot beneficia nu doar şcolile care vor să-şi plimbe elevii în excursii "eco", ci şi cei care au de gând să realizeze materiale audiovizuale sau pa nouri publicitare "cu conţi nut educativ ecologic". Pentru aceştia, mai-marii de la Mediu au înscris în categoria cheltuielilor eligibile, pe lângă şepci, tricouri sau pixuri, chiar laptopuri şi vi deoproiectoare.

CONDIŢIE OBLIGATORIE

Solicitanţii, fără datorii la stat

Potrivit Ghidului redactat de mai-marii de la Mediu, vor primi finanţare de la stat doar acele firme care derulează activităţi în domeniul protecţiei mediului. Cât despre organizaţiile nonguvernamentale, acestea trebuie să fie înscrise în Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor.

În ceea ce priveşte unităţile de învăţământ, acestea trebuie să fie acreditate şi să nu înregistreze datorii la bugetul de stat sau la bugetele locale. În plus, orice persoană juridică trebuie să facă dovada că are banii necesari cofinanţării proiectului.

Ne puteți urmări și pe Google News