EXCLUSIV! Motivele pentru care a fost arestat CANIBLUL din Covasna

EXCLUSIV! Motivele pentru care a fost arestat CANIBLUL din Covasna

Evenimentul Zilei publică, în exclusivitate,motivele pentru care a fost reținut și ulterior arestat criminalul din Covasna, acuzat că a mâncat din cadavrul prietenului său. GEREBENES OLIVER, minor, 16 ani, a fost acuzat că, sub influența baătutilor alcoolice și a substanțelor halucinogene și-a ucis prietenul și i-a discolcat mandibula .

             Prin ordonanţa din data de 23.11.2017 s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de săvârşirea infracţiunii de omor prev. de art. art. 188 alin. 1 C.p.

            În fapt, inculpatul Gerebenes Oliver, în vârstă de 16 ani împliniţi,  şi victima se cunoşteau, ambii fiind consumatori de băuturi alcoolice şi substanţe volatile. 

În data de 22.11.2017, cei doi s-au întâlnit şi au consumat băuturi alcoolice, după care s-au drogat cu prelandez, sub vechiul pod dezafectat, care traversează râul Olt din mun. Sf.Gheorghe, între orele 1800-2400.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe fondul consumului acestor substanţe, numitul Gerebenes Oliver  şi victima  au început să se agreseze,  numitul Gerebenes Oliver lovind-o pe victimă de mai multe ori cu două pietre în zona capului, după care,  cu un ciob de sticlă, i-a tăiat gâtul şi i-a desprins  mandibula .

            Prin ordonanţa din data de 23.11.2017 s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale  faţă de suspectul Gerebenes Oliver pentru săvârşirea infracţiunii  de omor prev. de art. 188 alin. 1 C.p., cu aplic. art. 113 şi urm. Cod Pen.  

            Prin ordonanţa din data de 24.11.2017 s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul Gerebenes Oliver pentru săvârşirea infracţiunii  de omor prev. de art. 188 alin. 1 C.p., cu aplic. art. 113 şi urm. Cod Pen.             Având în vedere că inculpatul se află în situaţia prevăzută de art. 223 alin. 2 C.P.P., 

         In temeiul art. 224 C.P.P., art. 223 alin. 

GEREBENES OLIVER –

                                -pentru săvârşirea infracţiunii de  omor, prev. de art. 188 alin.1 C.p.,  cu aplicarea art. 113 şi urm. Cod Pen.                 

               - deoarece din probe rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul a săvârşit o infracţiune intenţionată contra vieţii pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de 5 ani, ori mai mare, şi în baza evaluării gravităţii faptei, a modului şi a circumstanţelor de comitere a acesteia, se constată că privarea sa de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică, persoana proprie, membrii familiei şi colectivitate.

                Cu privire la prima condiţie stabilită prin art. 223 alin. 2 C.p.p. urmează să constataţi că aceasta este îndeplinită în cauză, fapta pentru care inculpatul este cercetat regăsindu-se în enumerarea limitativă cuprinsă în textul legal invocat, fiind infracţiune contra vieţii.

                Cu privire la cea de-a doua condiţie cumulativă în sensul că lăsarea în libertate a inculpatului trebuie să prezinte pericol pentru ordinea publică, această condiţie trebuie interpretată în sensul că ordinea publică  înseamnă printre altele climatul social firesc, optim, care se asigură printr-un ansamblu de norme şi măsuri şi care se traduce prin funcţionarea normală a instituţiilor statului, menţinerea liniştii cetăţenilor şi respectarea drepturilor acestora.

                În lipsa unei definiţii concrete, pericolul concret pentru ordinea publică ar trebui înţeles „ca o reacţie colectivă faţă de infracţiunea săvârşită care prin rezonanţa ei afectează echilibrul social firesc, creează o stare de indignare, de dezaprobare, de temere şi insecuritate socială, stimulează temerea că justiţia nu acţionează suficient de ferm împotriva unor manifestări infracţionale de accentuat pericol social şi poate încuraja alte persoane să comită fapte asemănătoare”.

În aprecierea pericolului pentru ordinea publică urmează să se aibă în vedere natura şi gravitatea faptei comise (infracţiune contra vieţii) care încalcă dreptul absolut la viaţă al persoanei şi relaţiile sociale ocrotite prin incriminarea unei astfel de fapte.

                În raport cu prevederile art.5 din C.E.D.O, măsura lipsirii de libertate a unei persoane se poate dispune atunci când există motive  verosimile că s-a săvârşit o infracţiune, sau există motive temeinice de a crede în posibilitatea săvârşirii de noi infracţiuni, fiind necesară astfel apărarea ordinii publice, a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, desfăşurarea în bune condiţii a procesului penal, iar din probatoriul administrat până în prezent  rezultă că este îndeplinită şi această condiţie necesară detenţiei preventive a inculpatului Gerebenes Oliver.  

                De asemenea sunt îndeplinite condiţiile speciale prev. de art. 243 Cod Proc. Pen. privind aplicarea faţă de minori a măsurilor preventive, acestea nefiind disproporţionate faţă de gravitatea faptei, persoana inculpatului şi atitudinea acestuia faţă de faptă şi urmările acesteia.

          Inculpatul  a fost reţinut preventiv în perioada 23.11.2017, ora 1700 până în data de 24.11.2017, ora 1700.

                Prezentul referat împreună cu dosarul de urmărire penală se înaintează Judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Covasna.