Editura Evenimentul si Capital

EXCLUSIV EVZ. Cum s-a încercat recrutarea lui Vadim Tudor pentru turnătorii despre „Europa Liberă”

Peste măsură de nervos, fostul politician susține că este hărțuit și că demersul nostru ar fi unul interesat. Vadim Tudor pariază pe închiderea EVZ după data de 21 decembrie și amenință cu procese
Autor: | | 5 Comentarii | 2116 Vizualizari

Într-o notă a DIE, Vadim Tudor este prezentat ca un tânăr ziarist oportunist, gata să colaboreze cu fostul serviciu secret. Politicianul susține că documentul este fals și că el a refuzat colaborarea.

Pe 21 octombrie 2014, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a emis o adeverință de necolaborare cu Securitatea pe numele fostului candidat la președinție Corneliu Vadim Tudor. Adeverința a fost postată pe pagina electronică a instituției la data de 23 octombrie. Cu ocazia unor verificări suplimentare, cercetătorii au descoperit că Vadim este titularul dosarului „nr. SIE 250”.

În dosar, se regăsește o notă potrivit căreia, Vadim Tudor, pe când era redactor la Agenția de Presă „Agerpres”, „a fost studiat în vederea recrutării de către UM 0920 (Direcția de Informații Externe) pentru a fi verificat și a ne convinge dacă are posibilități informative pe linia obiectivului MELIȚA (n.n.- numele conspirativ atribuit serviciului românesc al postului de radio „Europa Liberă”), se arată în adeverința CNSAS .

Documentul inedit

Cercetătorii CNSAS arată că nu există documente care să ateste finalizarea recrutării sale, ci doar o Notă dactilografiată, semnată dactilo cu numele lui Corneliu Vadim Tudor. În respectivul document, veșnicul candidat la președinția României susține că este de acord să lucreze pentru serviciul secret și că are convingerea că misiunea va reuși, în ciuda riscurilor.

„Aș începe prin a spune că sunt de acord să lucrez în sensul celor spuse de interlocutorul meu (...) Sunt, totodată, pe deplin conștient de riscurile pe care le implică o astfel de activitate, dar afirm din capul locului că am o convingere fermă în reușita misiunii care mi se va încredința” .

Urmează o auto-caracteri zare în care Tudor se laudă cu cunoștințele sale din stră inătate. „Am o serie de cunoștințe în străinătate, care m-ar putea ajuta în eventualitatea că le-o voi cere. Astfel, există distinsul patriot I.C.D. (Iosif Constantin Drăgan n. r.), căruia i s-ar putea sugera că, ajutându-mă, ar face un serviciu culturii române”, se arată în nota atribuită lui C.V. Tudor.

În același document, fostul jurnalist susține că știe o serie de personalități străine cărora le-a luat interviuri: scriitorul Alvin Toffler, dar și un fost premier australian. El face referire și la „o relație foarte prețioasă în persoana directorului Complexului de hoteluri și restaurante Athenee Palace, Iulian Vintilă”.

De asta s-a pensionat Augustin Lazar! Ce pensie are. Suma e COLOSALA

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI