EXCLUSIV EVZ. La ce oră îi recomandă Adrian Năstase lui Crin Antonescu să se trezească dacă vrea să ajungă pe scaunul lui Băsescu

EXCLUSIV EVZ. La ce oră îi recomandă Adrian Năstase lui Crin Antonescu să se trezească dacă vrea să ajungă pe scaunul lui Băsescu

Într-un interviu exclusiv acordat "Evenimentului zilei", Adrian Năstase afirmă că nu exclude ca, în 2014, să se facă o rocadă în USL în ceea ce priveşte alegerile prezidenţiale. Pe de altă parte, Năstase a vorbit şi despre Mircea Geoană şi Crin Antonescu.

Într-un interviu pentru "Evenimentul zilei", Adrian Năstase vorbeşte despre situaţia candidaturilor din USL. Întrebat dacă Crin Antonescu este cea mai bună variantă de prezidenţiabil al USL, el a afirmat că pe parcursul acestei alianţe nu sunt excluse rocade de poziţii şi că, în 2014, de exemplu, PSD ar putea prelua rolul de candidat la preşedinţie, iar liberalii să dea şeful guvernului.

Adrian Năstase a răspuns şi la întrebararea la ce oră a dimineţii trebui să se trezească prezidenţiabilul USL pentru a câştiga alegerile. Liderul PSD i-a dat o replică acidă lui Sorin Ovidiu Vîntu - un personaj care a ajuns să îşi iubească călăul după ce a stat câteva zile în arest. Adrian Năstase îl compătimeşte pe Sebastian Lăzăroiu că a ajuns şomer şi spune că are rolul de ţânţar care ajunge şi prin locuri murdare şi de aceea se contaminează cu gânduri urâte.

Liderul PSD radiografiază punctele nevralgice ale PSD - Marian Vanghelie şi Mircea Geoană. O altă problemă, dar a USL, este partidul lui Dan Voiculescu, spune Adrian Năstase. El prezintă temerile pesediştilor din teritoriu în privinţa unui eventual şantaj la care ar putea spune USL. Năstase este convins că problemele cu PC vor fi rezolvate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Evenimentul zilei: Domnule Adrian Năstase, consideraţi că Victor Ponta a reuşit să gestioneze eficient tensiunile din partid? Unele au răbufnit public, cum este situaţia de la Bucureşti, altele mocnesc în teritoriu. Adrian Năstase: Daţi-mi un exemplu de partid unde nu se întâmplă lucrurile acestea. La PSD pare că aceste conflicte nu se mai termină. Ele izbucnesc în momente în care vreţi să daţi un mesaj de unitate. De exemplu, domnul Geoană a ieşit cu un mesaj critic înaintea Consiliului Naţional. Conflictul ţine de natura umană. Problema este cum îl soluţionezi. Prin război, prin forţă sau într-un mod paşnic. Orice partid mare înseamnă grupuri de interese, persoane, opţiuni diferite, cu păreri diferite şi întotdeauna s-au impus drept lideri cei care au reuşit să consensualizeze grupurile. Viaţa oricărui lider la un partid mare în primele luni este extrem de complicată. După părerea mea Victor Ponta a reuşit mult mai bine decât se aşteptau unii dintre cei care considerau că având un birou permanent într-o configuraţie construită de către Mircea Geoană. Cred însă că a reuşit până acum destul de bine, chiar dacă mai sunt unele lucruri de rezolvat. Consideraţi problema de la PSD Bucureşti ca fiind rezolvată? Nu, nu. Este vorba de o parte dintr-un proces mai lung. Eu i-am spus şi public lui Marian Vanghelie, problema noastră în Bucureşti este să trecem peste falanga construită la nivelul organizaţiei de Bucureşti, cu oameni extrem de motivaţi şi să depăşim faza în care noi discutăm de organizaţia de la Bucureşti în termeni pro-Vanghelie sau anti-Vanghelie, personalizând foarte mult. Problema noastră este cum reuşim să trecem peste aceşti câteva mii de militanţi, pe care-i vedem întotdeauna în jurul lui Vanghelie, ca să ajungem la cei două milioane de locuitori din Bucureşti. Domnul Vanghelie are o poziţie solidă în PSD Bucureşti. Părerea mea este că Vanghelie nu trebuie dat afară, nu trebuie eliminat din structura asta. Formula de echipă trebuie să-l includă, dar el nu trebuie să fie singurul lider şi în orice caz nu în această formulă în care el pare să fie şi ideolog, şi purtător de cuvânt la Bucureşti, şi administrator de societate, şi primar şi candidat pentru orice primărie. Deci spuneţi că nu ar mai trebui să fie preşedinte la PSD Bucureşti, ci doar să rămână membru în conducere? N-am spus asta. Eu cred în continuare că varianta de echipă este cea care trebuie să caracterizeze conducerea unui partid foarte mare. Nu cred că Vanghelie poate să se adreseze foarte bine membrilor Academiei Române. El spune că are o relaţie foarte bună cu profesorii. Fără îndoială are. Cu profesorii, cu învăţătorii. Nu ştiu dacă şi cu membrii Academiei. Poate are şi nu ştiu eu. Nu cred că vreunul dintre noi poate să aibă relaţii echivalente cu toate categoriile sociale. Într-un oraş cum este Bucureştiul este nevoie de o lărgire a echipei de conducere, într-o formulă consensuală. După părerea mea Marian Vanghelie a înţeles lucrul acesta şi-l acceptă.

V-aţi simţit nedreptăţit că în 2008 când nu vi s-a permis să candidaţi la Bucureşti? Victor Ponta sugera, în discursul de la Consiliul Naţional, că aţi fost trimis să candidaţi la Mizil de Marian Vanghelie.Nu, nu. N-am fost trimis. Bun, la Bucureşti puteam să candidez poate ca independent pentru că, dacă-mi aduc bine aminte, au fost câţiva colegi care susţineau că ar trebui să fiu dat afară din partid. Dan Tudorache şi alţii. A fost o perioadă memorabilă, bănuiesc că v-o aduceţi aminte. În condiţiile astea era greu să intru în această structură, nu mi-am dorit aşa ceva, am avut mai multe variante şi am acceptat invitaţia colegilor din Prahova şi le-am spus colegilor că îmi menţin dorinţa de a candida acolo unde oamenii m-au sprijit când mi-a fost mai greu. Deci nu plecaţi de la Mizil? Nu, nu.

"Mircea Geoană nu are suficientă forţă de a da mesaje din stomac"

Cum comentaţi atitudinea domnului Geoană? Pare că este liderul opoziţiei din interiorul opoziţiei. Nu ştiu foarte bine ce doreşte să facă. Faptul că el generează astfel de lucruri îl pune într-o situaţie destul de delicată faţă de colegii din partid. De ce face lucrul acesta? Vrea să genereze o masă critică împotriva lui Ponta? Nu cred că reuşeşte. A-l ataca pe Ion Iliescu la noi în partid este o atitudine sinucigaşă. Iliescu este deja un patriarh al partidului şi, indiferent de greşelile lui, de faptul că uneori s-a înşelat, de faptul că putem sau nu să avem nemulţumiri faţă de el, el reprezintă un brand al partidului şi mai ales în momentele dificile a fost un reper în jurul căruia ne-am adunat.

Credeţi că domnul Geoană riscă sancţiuni mai drastice decât cele aplicate până acum? Nu, nu cred, dar îşi face rău singur. Dacă are anumite aşteptări, el trebuie să le discute, dar nu prin interviuri şi, în orice caz nu în felul asta. Aşa cred. Probabil că are o altă strategie pe care eu personal nu o înţeleg. S-ar putea să fie vina mea că nu o înţeleg. Dacă Mircea Geoană ar fi ajuns preşedintele României, pentru dvs, personal ar fi fost mai bine sau mai rău? Cel mai bine mi-ar fi fost dacă ieşeam eu preşedinte în 2004. Asta cred că era cea mai bună soluţie şi cred că şi pentru ţară. Faţă de ceea ce oferă Traian Băsescu astăzi în mod categoric. Putem privi în urmă şi vedem ce s-a întâmplat în ultimii şapte ani. Nu vreau să speculez ce ar fi făcut Mircea Geoană ca preşedinte. Aveaţi o relaţie tensionată în momentul acela.E adevărat, dar, pe de altă parte, eu am susţinut candidatul partidului la acel moment, deşi unii mi-au reproşat lucrul acesta. I-am spus atunci lui Mircea că în Prahova singurele locuri unde a câştigat au fost la mine în colegiu şi la Cornu. Deci în zonele în care eu puteam să influenţez votul sau unde conta punctul meu de vedere. Eu l-am sprijinit şi mi-am dorit ca el să câştige. Faptul că el nu a vrut să mă folosească mai mult în campanie, el singur este cel care poate să explice raţiunile pe care le-a avut. De ce a preferat să invite la dezbaterile cu Băsescu persoane care mestecau chewing gum şi au plecat la pauză în loc să cheme, aşa cum a făcut şi Băsescu, reprezentanţii tuturor generaţiilor şi echipelor din partid, tocmai pentru a arăta structura asta de forţă. Astea sunt deja chestiuni legate de trecut.

Repet, mi-e greu să spun cum ar fi fost Mircea Geoană ca preşedinte. Cred în continuare că el a fost un foarte bun ministru de externe, cred că este un domeniu în care el poate să fie extrem de semnificativ ca mesaje, extrem de puternic în analiză. Nu cred că în politica internă are suficientă forţă de a da mesaje din stomac. În opinia mea le dă adeseori oarecum artificial, sau poate asta s-a întâmplat mai mult după alegeri, când a avut anumite dezamăgiri, dar s-ar putea să fiu eu subiectiv. Cred că fiecare, inclusiv Mircea Geoană, ar trebui să aibă locul său în partid. Ceea ce spun acum nu este pentru a-l îndepărta de partid, ci, din contră, pentru a-i cere şi lui şi celorlalţi colegi să se gândească la felul în care putem să realizăm acea masă critică pentru a câştiga alegerile. "Vîntu a ajuns să-şi iubească călăul"

Sorin Ovidiu Vântu a declarat că, dacă aţi fi câştigat alegerile din 2004, aţi fi fost un personaj "infinit mai rău decât Băsescu". Cum comentaţi?Mi-e foarte greu să comentez. Sorin Ovidiu Vîntu este un personaj special. Înţeleg că el şi-a dorit foarte tare să câştige alegerile în 2004 şi de aceea s-a întâlnit înainte de al doilea tur de scrutin cu el într-o benzinărie pe nu ştiu unde ca să-l ajute. Nu ştiu ce a obţinut până la urmă. Am constatat că toţi cei pe care Traian Băsescu i-a băgat la puşcărie o vreme, au căpătat sentimente de simpatie propunţată faţă de el. Nu vreau să trageţi cumva concluzia de aici că şi eu ar fi trebuit să procedez la fel sau să încurajez astfel de lucruri să se întâmple. Niciodată nu o să gândesc în astfel de termeni.

Mi se pare foarte ciudat că nişte oameni care au fost hărţuiţi- nu pun în discuţie acum de ce, dacă era bine, nu era bine- ajung până la urmă să-şi iubească călăul. Sigur, exagerez puţin, dar mă uit cu admiraţie la acest proces până la urmă de masochism politic pe care cu greu îl înţeleg. Totuşi de ce vă atacă atât de agresiv Sorin Ovidiu Vîntu? Ce are cu dumneavoastră? Ce i-aţi făcut?Fiecare îşi rescrie probabil istoria într-un anumit fel. Eu n-am să mă pronunţ în legătură cu ce a făcut Sorin Ovidiu Vântu. Ceea ce pot să spun este faptul că eu a trebuit să trag, ca prim-ministru, extraordinar de mult pentru a încerca să rezolv măcar o parte din nemulţumirile falimentului FNI. Poate că este nemulţumit din această cauză. Poate că asta a fost o vină. În rest nici nu prea mă mai interesează. La un moment dat poate mă întrebaţi şi pe mine ce cred despre viaţa politică, despre lumea înconjurătoare, despre faună, despre floră.

Victor Ponta declara că o coabitare cu Traian Băsescu în funcţia de preşedinte este posibilă după alegeri. Împărtăşiţi acest punct de vedere? Putem încerca. Dacă nu reuşim, îl suspendăm. Ce înseamnă dacă nu reuşiţi? Bun, discutăm despre scenariul în care câştigăm alegerile cu peste 50%. Şi aveţi şi guvernul. Păi nu ştiu. În această ipoteză. Dacă acceptă candidatul USL la funcţia de premier sigur că va fi o perioadă destul de complicată de coabitare. Să vedem dacă acest lucru se va întâmpla. Constituţional este posibil. Teoretic este posibil. Mă bucură faptul că porniţi de la ipoteza că vom câştiga alegerile şi că vom forma guvernul. Aş grea să vă mulţumesc. Vă rog să puneţi titlu, sau subtitlu : "USL va câştiga alegerile şi va forma guvernul". Şi pe urmă întrebare: "În această situaţie ..." Vă mai vedeşi în postura de candidat la preşedinţia Românie? Întrebaţi-mă dacă îmi doresc. Vă mai doriţi? Nu. Nu. Eu mi-aş dori să trăiesc într-o ţară care a revenit la normalitate şi în care pot să-mi ţin firesc cursurile la Facultatea de drept, pot să-mi scriu cărţile, pot să particip la un anumit dialog parlamentar sau politic. Am trecut prin faze foarte intense şi ca ministru de externe şi ca preşedinte al Camerei, şi ca prim-ministru. Ca preşedinte ce să fac? Să fac cum face Traian Băsescu care merge în locul lui Emil Boc la şedinţele de la Bruxelles, unde Emil Boc ar fi trebuit să asculte ce trebuie să facă guvernul sau să hotărască ce face guvenul la Bucureşti. Ei, nu. Merge Traian Băsescu care pe urmă face şedinţă cu guvernul să-i spună primului-ministru ce trebuie să facă guvernul României în funcţie de ce s-a discutat la Bruxelles. Era şi un banc extraordinar: diferenţa dintre lumea primitivă şi cea modernă. Când cineva voia un măr în antichitatate se urca în pom lua un măr şi îl mânca. În lumea modernă, cine vrea un măr se duce la un magazin şi cumpără un măr, care a fost cumpărat de la altcineva, care l-a luat de la altcineva, care l-a luat de la altcineva, care s-a urcat în pom. Problema e că Emil Boc, în loc să se urce în pom la Bruxelles l-a urcat pe Traian Băsescu, care a venit şi i-a dat mărul lui Albă ca Zăpada. În sfârşit. Crin Antonescu este cea mai bună variantă de prezidenţiabil pe care o putea găsi opoziţia? Bun, putem să ne uităm să căutăm diverse profile. Depinde ce fel de preşedinte vrem să avem. Şi astăzi (marţi- n.red.) am văzut la parlament diferenţa dintre un fost şef de stat - Regele Mihai, ca ţinută şi responsabilitate a discursuluui, şi, pe de altă parte avem exemplul zilnic al preşedintelui- jucător, care în mod evident nu reprezintă un model de urmat. Ce fel de preşedinte ne dorim mai departe? Un preşedinte care să meargă în locul şefului de guvern să discute cu şefii de guven din Occident la Bruxelles şi să vină să-i povestească ce a înţeles el premierului la Bucureşti sau ne dorim un premier care să facă el lucrurile astea.

M-aţi întrebat şi n-am să evit să răspund. Deci, în primul rând, eu cred că va trebui să clarificăm ce fel de republică vrem să avem în baza acestei Constituţii. În al doilea rând eu cred că sigur alegerile la prezidenţiale vor depinde de ce se va întâmpla la parlamentare. Până atunci mai este destul timp, dacă nu vom face alegeri anticipate în urma unei suspendări a preşedintelui actual. În condiţiile astea trebuie să ţinem seama că o alianţă cum este alianţa noastră nu poate să dea avantaje numai unuia dintre partide, ci trebuie să împartă cumva candidaturile, şi atunci, dacă nouă ne-a revenit responsabilitatea şefului de guvern, atunci în mod firesc PNL-ului trebuie să-i revină responsabilitatea candidaturii pentru preşedinte. Ca o chestiune de principiu, gândind acum cum stau lucrurile. Poate în 2014 se va face o rocadă, va veni la guvern, nu ştiu, cineva de la liberali şi vine un preşedinte de la PSD.

Discutăm despre variante absolut teoretice, dar vreau să fie foarte clar că noi nu ne propunem să-i păcălim pe liberali şi vrem cu bună credinţă o aplicare rezonabilă şi corectă a înţelegerii pe care am făcut-o. În fine. Deci nu excludeţi o schimbare a rolurilor între PSD şi PNL în cursul acestei alianţe? Nu o exclud, dar rămâne strict între noi, pentru că nu aş vrea să speculaţi această chestiune pe ideea că eu nu sunt de acord cu Crin Antonescu. Deci vreau să fie foarte clar: am o foarte mare apreciere pentru Crin Antonescu şi eu consider că, la acest moment, este categoric candidatul nostru virtual pentru alegerile prezidenţiale.

Crin Antonescu ar putea să susţină o campanile prezidenţială având în vedere că mulţi îi reproşează că se trezeşte târziu? (Pauză) Bun, eu... La ce oră ar trebui să se trezească un candidat la preşedinţie ca să câştige alegerile?Pot să vă spun că mă trezesc la ora 7 în fiecare zi, dar se pare că, pentru a câştiga, trebuie să se trezească chiar mai devreme. Deci, o să vedem, nu ştiu, depinde de ce vor românii până la urmă. Acuma eu nu cred că Traian Băsescu se scoală foarte devreme dimineaţa, din câte am înţeles, din câte ştiu, dar iată că lucrul ăsta nu a contat. Nici prima dată, nici a doua oară. Asta ar trebui să fie un criteriu doar pentru Crin Antonescu. Poate poporul îşi schimbă criteriile şi atunci una dintre întrebările la dezbaterile publice va fi: la ce oră vă treziţi dimineaţa şi în funcţie de asta vor hotărî. Făceaţi constatarea că toţi cei care au fost arestaţi în perioada asta au început să-l simpatizeze pe Traian Băsescu. Nu vă întreb dacă dvs, mai nou, îl simpatizaţi pe Traian Băsescu, dar.. Nu, eu nu am motive... ...Vă întreb de ce credeţi că în ultima vreme Traian Băsescu a început să aibă şi cuvinte frumoase faţă de dvs? Traian Băsescu este un tip absolut redutabil din punct de vedere politic. Avea două motive simple. Primul: să-l trosnească prin antiteză pe Tăriceanu, ca să spună că el a fost un premier catastrofal trebuia să pună în antiteză o altă guvernare, şi la emisiunea respectivă eu eram antiteza.

A doua chestiune, Traian Băsescu face presiuni foarte mari ca dosarele mele să se încheie în luna decembrie sau ianuarie 2012, ca să fie tocmai bine pentru campania electorală. Şi atunci, ca să nu se spună cumva că dosarele astea, despre care eu afirm de fiecare dată că sunt pornite de el, că sunt presiuni permanente asupra judecătorilor… Presiuni ale lui Traian Băsescu? Mecanismul lui Traian Băsescu, pentru că nu cred că el îşi pierde timpul cu asta. Am să vă întreb următorul lucru: DNA a stabilit 974 de martori pentru afişele din 2004- pentru că în 2009 alegerile s-au derulat corespunzător fără afişe- ca să arate că această afacere de mare corupţie a determinat criza mondială şi a adâncit criza din România. A vrut să arate că situaţia era foarte gravă. Acum cei 974 de martori, care ar fi trebuit să dureze 2-3 an, îi încurcă pe cei care fac presiuni asupra instanţei ca procesul să se termine cât mai repede aşa încât au început acum să audieze martorii pe sărite. În plus, în s-a hotărât - deşi multe dintre dosare au termen 20012, 2013, ca eu la acest dosar în luna noiembrie să am şase termene. Şase!

Şi, în mod evident, asta este din surse, pe surse, de la ziarişti am aflat că în decembrie urmează să se producă hotărârea.

Aţi aflat şi cum va fi hotărârea? Dacă va fi favorabilă sau nefavoarbilă dvs? Oricum ea îmi va fi favorabilă indiferent cum va fi.

Înseamnă că vă face un bine. În mod categoric, eu cred că asta este şi intenţia lui Traian Băsescu. Eu cred că este o presiune şi aceste aspecte pe care vi le-am prezentat arată că este o presiune extraordinară asupra judecătorilor. Eu nu pun în discuţie faptul că în unul din complete este un fost consilier al lui Daniel Morar, care este acum judecător. Bănuiesc că a fost o coincidenţă.

PSD are o strategie de distanţare faţă de PC în interiorul USL? Nu. Am văzut unele dintre interpretări. Părerea mea este că trebuie puse pansamente acolo unde este nevoie, iar relaţia asta trebuie să meargă înainte. Sigur că există nişte suspiciuni, există nişte supărări, povestea cu medicul de la Iaşi, Ciuhodaru, a creat o foarte multă enervare şi a mai creat un semn de întrebare şi vi-l spun direct: faptul că părea la un moment dat că, în această formulă de triumvirat, în ultimele zile, când trebuiau decise listele pe o formulă care nu era suficient agreată, putea să apară un drept de veto pe nişte solicitări care puteau să fie exagerate. Nu vreau să traduc lucrul acesta. Vi l-am spus aşa ca formulă de nemulţumire din teritoriu.

M-am întâlnit cu colegi din diferite judeţe care m-au întrebat: Â«bun şi la sfârşit ce vom face dacă e nevoie de semnătură şi din partea lor, totuşi, dincolo de cea ce am văzut noi în sondaje, vor veni şi vor avea nişte cereri dincolo de ceea ce ni s-ar părea tuturor rezonabil, cum vom proceda?» Eu cred că această chestiune trebuie reglată şi de aici o anumită nemulţumire, dar am fost luni la şedinţa USL şi vreau să vă spun că discuţia a decurs absolut amical şi că în final vom găsi o soluţie care să închidă şi această chestiune. "Sebastian Lăzăroiu, un ţânţar care umblă şi prin locuri murdare" Cum comentaţi declaraţia contondentă a lui Sebastian Lăzăroiu pe care a avut-o la adresa dumneavoastră şi a lui Victor Ponta? Domnul Lăzăroiu e un fel de ţânţar care este folosit de Traian Băsescu ca să meargă în diferite locuri, şi probabil că merge şi în diferite locuri mai murdare, aşa în care probabil că se contaminează cu tot felul de gânduri rele, urâte, ca să nu spun altceva. Şi sigur, ar fi nepotrivit din partea mea să-i răspund. Omul şi-a pierdut postul, e şomer acum, o duce greu, nu-i merge Republica, nu-i merge Mişcarea, e complicat. Are o viaţă grea. Acum eu nu ştiu sondajele, nu ştiu cum îi mai funcţionează. Când era unul dintre sociologii, cum să spun, cu coloană vertebrală spunea un lucru, ştia că ăla era. Acum, domnul ministru, uite este intersant cum poţi să devii şomer din ministru, când el dădea cifra de şomeri nu s-a gândit că la un moment dat cineva o să-l numere şi pe el. E greu, e grea viaţa! Eu îl înţeleg, nu pot să mă supăr pe Lăzăroiu, e un tip simpatic. Dar de ce nu merge Republica. Nu credeţi că Noua Republică este un proiect politic cu şanse?Eu am mai spus, noi avem o Republică, hai să o şlefuim pe asta, să o ştergem de praf, de ce să facem a 15-a republică ca să-i facem o jucărie lui Lăzăroiu, sau lui, cum se numeşte băiatul ăla cu blogurile care şi-a făcut Republica acum (Mihail Neamţu- n.red.), dar sigur că se poate face şi chestia asta, dar fiecare să-şi facă câte o republică mică. Şi Platon şi-a făcut una. Traian Băsescu revine mereu în explicaţiile, în justificările dumneavoastră... E contemporan cu mine. Cum vă imaginaţi revanşa faţă de Traian Băsescu? Pentru mine nu Traian Băsescu este important, mie îmi pare rău că sunt toţi cei mai mulţi care spun "îmi pare rău că am votat cu Traian Băsescu şi nu am votat cu tine". Cred că asta este un fel de, nu aş spune că este o revanşă, e un mod de a constata că acele câteva zeci de mii de voturi care mi-au lipsit probabil că au determinat o paranteză de istorie în România, din păcate. Şi îmi pare rău că s-a întâmplat aşa. Dacă tot spuneţi că nu simţiţi nevoia să vă luaţi revanşa faţă de Traian Băsescu, aţi fost vecini şi aţi povestit de multe ori că aţi locuit în vecinătatea domnului Băsescu şi la un moment dat aţi spus că aţi băut multe... Nu, nu, dânsul a stat în vecinătatea mea. Spuneaţi, la un moment dat, că aţi băut multe sticle de wiskey, au fost şi momente frumoase, puteţi să povestiţi unul ca să vă dau ocazia să... Să nu exagerăm, nu aştept o ocazie de genul acesta. Sunt altele pe care le aştept. Dar, în ceea ce-l priveşte pe Traian Băsescu şi vecinătatea, eu am încercat să spun într-un moment în care unul dintre dintre colegii mei spunea că el ar căuta sticle de wiskey pe sub masă, ceea ce mie nu mi-a plăcut, eu am spus că şi eu am băut wiskey cu el, am băut normal, nu ştiu dacă face excese sau nu, nu am văzut lucrurile astea, nu mă interesează, pe mine mă interesează ca el să conducă ţara sau să-şi facă datoria aşa cum trebuie, în rest sunt lucruri care nu mă interesează şi niciodată nu le-am comentat. Nu am comentat chestiunile personale. Am încercat numai să arăt, din respect faţă de mine, că ştiu să spună adevărul despe nişte lucruri sau despre nişte persoane care-mi sunt profund antipatice chiar. Dezacord total pe regionalizare, comasare, Constituţie, Vot prin corespondenţă

Veţi boicota alegerile? În mod categoric. Pentru că nu avem nevoie de o regionalizare electorală. Ideeea este următoarea: pot fi găsite întotdeauna soluţii de optimizare a organizării administrative şi nu avem nimic împotrivă. Dar nu în preajma alegerilor şi cu scop electoral. Pentru că este foarte clar că se urmăreşte dezmembrarea unor centre de putere, reorganizarea lor, să se confere prefecţilor un anumit tip de autoritate, le ştim, le ştiţi şi dvs, Nu suntem de acord cu lucrul acesta şi spunem foarte clar asta este o chestiune politică o încercare a PDL de a rămâne la putere şi nu suntem de acord cu împărţirea ţării acum la grămadă, la kilogram pentru că PDL se grăbeşte.

Deci asta este una dintre teme. A doua temă este legată de Constituţie şi am votat şi la Consiliu Naţional. Orice text juridic, cum ştim, este perfectibil. Sigur, nu schimbi o lege sau o Constituţie în fiecare zi, deşi viaţa evoluează şi în fiecare zi ai probabil noi realităţi, fie într-o ţară normală, Franţa ai modificări ale Constituţiei prin Congres cum spun ei, odată la zece ani, nu-i o problemă. Sigur, Constituţia poate fi revizuită, părerea mea este că noi încercăm acum să schimbăm Constituţia pentru că avem un preşedinte nepotrivit şi atunci poate că este mai simplu să schimbăm Constituţia decât preşedintele şi mai ieftin decât să schimbăm Constituţia cu tot ce înseamnă instituţiile sale şi aşa mai departe. Dacă vrem să discutăm serios, o temă de acest gen poate fi examinată după alegeri cu un parlament legitim pentru că în acest moment o parte din parlamentari exprimă opinii, opţiuni care sunt foarte departe de cele pe care le-au aumat în faşa alegătorilor şi pentru care au fost aleşi. Cu un parlament legitim putem să discutăm şi acest subiect.

Alegerile, dacă să fie comasate sau nu - ce legătură există între alegerile locale şi cele parlamentare? Niciuna. Alegerile locale au un anumit specific, ele vizează performanţa unui individ - Ion din nu ştiu ce comună, dacă a pietruit bine, dacă a făcut un dispensar. Astea sunt alegerile locale, sunt foarte importante în mii de localităţi. Alegerile parlamentare sunt cu totul altceva, înseamnă dezbateri despre politică, despre guvern, despre direcţia în care trebuie să meargă ţara. Actuala putere vrea să ascundă aceste alegeri în spatele alegerilor locale pentru că în momentul ăla în care se iese pe stradă şi Ion dă bomboane verzi, altul dă bomboane roşii, altul nu mai ştiu ce, se pierde toată semnificaţia alegerilor politice, pe de o parte. Pe de altă parte, la alegerile locale nu pot participa cei din străinătate şi atunci cum facem, separăm voturile din nou? În fine, chestiunea cu votul. Noi, fiind criptocomunişti, suntem foarte atenţi la ce a spus Stalin, este important cine votează dar este mult mai important cine numără. Ori, noi am învăţat la alegerile din 2009 cum e povestea asta cu număratul voturilor. Că seara sunt într-un fel şi dimineaţa altfel. Depinde de ce STS-uri ai la îndemână. Şi depinde de fusul orar pe care se numără. Aşa încât sigur că noi considerăm că votul prin corespondenţă este o modalitate prin care se fraudează de fapt votul celor din străinătate şi noi vrem să-l protejăm. De ce nu s-a mers până la capăt cu solicitarea de anchetă, de verificări, a votului din 2009? La un moment dat ca să nu mai continue, n-a fost arestat Cătălin Voicu? Păi, tocmai se făceau nişte.., dacă-mi aduc eu bine aminte. A existat o legătură directă? Păi, eu ştiu că făceau atunci nişte plângeri penale, nu ştiu ce mai făceau acolo şi tocmai s-a întâmplat să fie arestat dar sigur că ei voiau să meargă mai departe, şi Geoană ar fi vrut, şi cred că era corect. Şi le-a fost teamă? Nu ştiu. Dar, în mod evident au fost foarte multe fraude în străinătate în sensul că după încheierea orelor de program de aici s-a considerat că se merge pe fusul orar din vest şi s-au continuat votul până la orele 20.00 - 21.00 ştiindu-se că de acolo trebuie să vină un anumit număr de voturi, ceea ce s-a şi întâmplat. Pentru că, vă aduceţi aminte, nu vă spun eu un secret, că Geoană a câştigat în interiorul ţării, dar ca într-o poveste, şi cred că Lăzăroiu ne poate explica cum e cu poveştile astea, dimineaţa au apărut nenumărate voturi din străinătate. Adică, exact atâtea câte trebuia ca să depăşească voturile din România. A fost o coincidenţă! Destinul!

...deci boicotaţi alegerile? Nu mai puneţi candidaţi la parlament, la primării? Toate măsurile astea sunt măsuri gândite clar pentru actuala putere fraudarea alegerilor: voturile din străinătate, povestea cu CNP-ul şi altele. Toate astea, în opinia noastră sunt încercări, ca de la un nivel de 10% cât are Guvernul, sau 15-20%, cât are PDL-ul, să încerce o câştigare a alegerilor fie prin atacuri împotriva noastră, fie prin crearea unor alianţe. Uitaţi-vă ce face UNPR-ul, uitaţi-vă la încercările de a se încerca crearea unor diverse partide care să ciugulească de la noi, din zonele de periferie, sunt o mulţime de chestiuni care intră în strategiile astea şi le ştim. Ori, în măsura în care dincolo de ceea ce este admis în viaţa politică şi cunoaştem- poate şi noi am făcut unele lucruri de genul ăsta- însă în momentul în care se ajunge la fraudă masivă, la o determinare clară prin adoptarea de legi fără consultarea opoziţiei, sigur că trebuie să luăm atitudine. Domnul Iliescu spunea să ieşim din parlament. Ar fi o treaptă. Aţi fi de acord cu această variantă? Personal, sunt mai rezervat în legătură cu această soluţie, pentru că ştiu ce s-a întâmplat în Albania şi în alte părţi. La limită se poate folosi şi varianta aceasta. Ar fi mai bună boicotarea alegerilor decât retragerea din parlament? Spun singur. Asta este prima treaptă, a doua treaptă putem să boicotăm alegerile în sensul să nu participăm la ele. Această idee este deocamdată o idee personală, nu o luaţi ca o sugestie, ca o propunere, ca o decizie din partea USL-ului, sau măcar a PSD-ului. Este o variantă care după părerea mea va trebui să fie examinată pentru că un astfel de moment în UE, o astfel de decizie a opoziţiei care în sondaje are 60%, o neparticipare la vot în mod evident ar duce la o delegitimare a unui rezulatat a alegerilor şi sigur un blocaj politic puternic. Nu ştiu dacă în UE se poate întâmpla aşa ceva. Eu cred că din afară ar fi suficiente presiuni pentru o revenire la normalitate în ceea ce priveşte alegerile corecte. Dacă USL nu mai participă la alegeri cumva mai ajunge Ponta premier, cum îl mai suspendaţi pe Băsescu? Va fi foarte simplu. Se vor repeta alegerile, vom câştiga alegerile şi va ajunge, aşa cum speraţi, Victor Ponta, premier.