Evenimentul Zilei > International > Europenii sunt pentru ajutorarea ţărilor în curs de dezvoltare
Europenii sunt pentru ajutorarea ţărilor în curs de dezvoltare

Europenii sunt pentru ajutorarea ţărilor în curs de dezvoltare

Aproape 90% dintre cetăţenii europeni sunt de acord cu continuarea ajutorării ţărilor în curs de dezvoltare, potrivit unui sondaj Eurobarometru.

Doi din trei europeni consideră că UE ar trebui să îşi onoreze sau chiar să îşi depăşească angajamentul de a creşte ponderea ajutorului pentru dezvoltare la 0,7% din VNB până în 2015, termenul pentru îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare ale mileniului.
Pentru prima dată, sondajul a arătat o tendinţă clară de estompare a diferenţei de atitudine între UE 15 şi UE 12. Linia de demarcaţie pare să fie între ţările care au fost cel mai grav afectate de încetinirea creşterii economice şi cele care se bucură de o situaţie economică mai bună.
Alte rezultate ale sondajului:

  • 42% dintre respondenţi consideră sărăcia drept cea mai mare provocare cu care se confruntă ţările în curs de dezvoltare, urmată de criza economică (36%), alimentaţia (20%) şi aspectele din domeniul sănătăţii (19%).
  • 42% dintre respondenţi sunt în favoarea ajutării ţărilor în curs de dezvoltare prin muncă voluntară sau prin donaţii, iar 30% fie donează bani, fie lucrează ca voluntari.
  • 63% consideră că organizaţiile internaţionale sunt cele mai în măsură să ajute ţările în curs de dezvoltare. În această privinţă, UE ocupă locul al treilea (17%), după ONU (27%) şi Banca Mondială (19%).

Obiectivul sondajului este de a estima angajamentul opiniei publice în favoarea ajutorului pentru dezvoltare în contextul actualei crize economice şi în vederea următoarei reuniuni la nivel înalt privind obiectivelor de dezvoltare ale mileniului, care se va desfăşura la New York (20-22 septembrie).

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: